Hlavní obsah

Na svatbě v Dagestánu zabili ministra vnitra

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Machačkala

Dagestánský ministr vnitra Adilgerej Mogamedtagirov se v pátek stal obětí atentátu. Byl zavražděn na svatbě dcery svého kolegy v Machačkale, která je správním střediskem této ruské republiky na neklidném severním Kavkaze.

Foto: Novinky

Dagestán

Článek

Kulka ministra zasáhla do srdeční krajiny. Do nemocnice ho převezli v kritickém stavu. Zemřel na operačním stole. "Magomadtagirov skonal v nemocnici při operaci srdce," uvedlo ministerstvo pro agenturu Interfax. 

Těžce raněn byl i ministrův bratr a další tři lidé, uvedla stanice Echo Moskvy. Mezi raněnými je i plukovník Abdulldžappar Magomedov, jehož dcera se vdávala a který na ministerstvu řídí správu pro daňové delikty.

Atentát byl spáchán v 13:05. Mogamedtagirov byl zasažen, když stál u vchodu do sálu Marakéš, kde se konala hostina.

Byl to už třetí atentát na dagestánského ministra vnitra během jeho více než desetiletého působení v čele resortu. V srpnu 2006 explodovaly dvě mohutné nálože u ministrova vozu. V následné přestřelce zahynuli dva tělesní strážci v ministrově limuzíně, kterou ale ministr nepoužil. Jel jiným vozem. Z dalšího atentátu za podobných okolností vyvázl v únoru 2007. Tehdy zahynuli tři milicionáři. Útoky přičítal extrémistům usilujícím o odtržení Dagestánu od Ruska.

Rusko na jaře ukončilo protiteroristickou operaci v Čečensku, kde v minulosti ruská vojska sváděla tuhé boje s místními separatisty. Zatímco v této části Ruské federace se situace relativně uklidnila, násilí se přeneslo do sousedního Dagestánu a Ingušska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám