Hlavní obsah

Stav slavného vědce Hawkinga se zhoršil, je v nemocnici

Novinky, CNN, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přední britský vědec Stephen Hawking byl hospitalizován v nemocnici v anglickém Cambridgi. Podstupuje sérii testů, protože se v posledních několika týdnech necítil dobře. Hawking je nepohyblivý, trpí formou sklerózy, kvůli níž mu postupně ochrnulo celé tělo.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Stephen Hawking na konferenci v Bruselu

Článek

Sedmašedesátiletý Hawking může pohybovat pouze několika prsty na jedné ruce. Komunikuje pomocí speciálního počítače, včetně hlasového syntetizátoru.

Hawking proslul jako vědec v oboru astronomie, fyziky a jako matematik. Velkou část svého života věnoval výzkumu černých děr ve vesmíru. Podílel se například na důkazu tvrzení, že pokud platí teorie relativity, má vesmír počátek ve velkém třesku a končí v černých dírách. Hawking je například autorem knihy Stručná historie času.

Postižen je už od mládí. "Vždycky jsem se snažil vést normální život a nemyslet na to, co všechno nemohu dělat," řekl o své chorobě. Hawking trpí amyotropickou laterální sklerózou, degenerativní nemocí, při níž mu postupně odumírají nervové buňky. Nemoc je většinou smrtelná do tří let od vypuknutí, Hawking s ní žije přes 40 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám