Hlavní obsah

V Pyrenejích roztálo 90 procent ledovců

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Pyreneje za poslední století přišly o téměř 90 procent ledovců, napsal v úterý britský deník The Guardian. Podle vědců hrozí, že v důsledku globálního oteplování ledovce nakonec během následujících desetiletí z hor na pomezí Španělska a Francie zcela zmizí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatímco počátkem minulého století pokrýval led v Pyrenejích 3300 hektarů, v současnosti podle španělského ministerstva životního prostředí zbývá jen 390 hektarů. Guardian upozorňuje, že případná úplná ztráta pyrenejského ledovce by měla závažný dopad na letní dodávky vody v regionech pod úbočími hor. Španělsko už v uplynulých létech sužovala sucha a loni kvůli nim musely úřady objednat vodu z Řecka.

Evropské ledovce za minulých osm let ztratily odhadem asi čtvrtinu svého objemu. „Dokonce bych řekl, že údaje pro Španělsko jsou docela optimistické. Jestli (tam) bude ledovec ubývat rychlostí z posledních deseti let, ztratí se (až) během deseti až dvaceti roků,“ poznamenal ironicky ředitel úřadu pro monitorování světových ledovců Wilfried Haeberli. Dodal, že jinde menší ledovce zmizí dříve. Zmínil přitom Kolumbii a Keňu. Alpy prý směřují ke ztrátě 75 procent ledovce do poloviny století.

Služba monitorující světové ledovce loni informovala, že ledovce ubývají nejvyšší rychlostí za posledních 5000 let a hrozí naplnění dramatických scénářů. První údaje pro roky 2006 a 2007 naznačují, že se rychlost tání zvyšuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám