Hlavní obsah

Tankem se řítil po Budapešti, dostal podmínku

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Starší muž, který 23. října 2006 projížděl s tank T-34 během protivládní demonstrace ulicemi Budapešti, byl ve středu odsouzen k 20 měsícům vězení s podmínkou na čtyři roky. Soud přihlédl k bezúhonnosti a věku 67letého muže. Důchodce se k soudu dostavil v uniformě polovojenské Maďarské gardy, jejímž je členem.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený důchodce se s tankem přidal k protivládním protestům v Budapešti.

Článek

Tank byl součástí expozice, která byla před dvěma lety umístěna v budapešťském parku u příležitosti oslav 50. výročí protikomunistického povstání z roku 1956. V tento den se v maďarském hlavním městě konaly masové protivládní akce.

Muž dokázal tank nastartovat a za nadšeného jásotu demonstrantů se s 32tunovým kolosem řítil ulicemi. Podle vlastního přiznání tank zastavil několik stovek metrů od policejních zátarasů, aby nedošlo k masakru.

Obhajoba argumentovala mimořádnými okolnostmi, které ovlivnily chování staršího muže. Podle obhájce se k činu odhodlal vlivem davové psychózy a nekonal při plném vědomí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám