Hlavní obsah

Bulharský záchod má zmizet z Entropy v pondělí, Slovákům stačila omluva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Část kontroverzní plastiky Entropa Davida Černého, která zobrazuje Bulharsko, se podle mluvčí bulharského stálého zastoupení při Evropské unii Betiny Jotevové bude odstraňovat, či zakrývat zřejmě v pondělí. Naproti tomu Slovensko se spokojilo s omluvou vicepremiéra Vondry.

Článek

Bulharsko původně požadovalo stažení bulharské plastiky, která visí v budově bruselské Rady EU, ještě v pátek. Z informací ČTK ale vyplývá, že se tak nestane.

Podle Jotevové zatím není jasné, zdali se bude bulharská část plastiky zobrazující zemi jako turecký záchod, odstraňovat, nebo zakrývat. Podle ní jsou s tím spojeny technické obtíže.

"Slovenské ministerstvo zahraničí vzalo na vědomí, že vicepremiér vlády ČR pro evropské záležitosti Alexandr Vondra se distancoval od mystifikace umělce Davida Černého a omluvil se za případnou neúmyslnou urážku. Tímto považujeme záležitost za uzavřenou," potvrdil Právu mluvčí slovenského ministerstva Ján Škoda.

Slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš ve čtvrtek protestoval proti vyobrazení jeho země jako salámu převázaného slovenskou trikolorou.

Entropa instalovaná v Bruselu.foto: Reuters

Bulhaři trvají na odstranění

"Z Bulharska je na to velký tlak," sdělila Betina Jotevová, mluvčí stálého zastoupení Bulharska při evropské unii. "Doufáme, že plastika bude odstraněna ještě dnes," zdůraznila Jotevová. Bulharům totiž připadá nepřijatelné ztvárnění jejich země v podobě tureckého záchoda a navrhují svou část plastiky buď odstranit, nebo zakrýt.

Slovensko si vysloužilo tvar uzeniny omotané páskou v maďarských barvách.foto: ČTK/Tomáš Pirkl

David Černý původně tvrdil, že se na vytvoření skládačky, která se má vystihovat stereotypy jednotlivých členských zemí EU podíleli umělci ze všech zemí sedmadvacítky.

David Černýfoto: Právo/Archiv

Nakonec se ukázalo, že pochází pouze z jeho vlastní dílny a omluvil se jak české vládě za mystifikaci, tak i uraženým státům.

Navzdory menším diplomatickým rozepřím se na Entropu v bruselské budově Rady EU chodí dívat davy lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám