Hlavní obsah

Demonstranti se v Aténách vrhli na vánoční strom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Terčem útoku demonstrantů v Řecku, kteří již čtrnáct dní pořádají mohutné protivládní protesty, se v sobotu stal vánoční strom na centrálním náměstí řecké metropole Atén. Demonstranti zasypali strom odpadky a snažili se na jeho větve zavěsit pytle se smetím. Proti nespokojencům zasáhla pořádková policie. Protestní akce se konala i v Soluni.

Foto: John Koleidis, Reuters

Řečtí policisté chrání vánoční strom před výpady demonstrantů.

Článek

Sobotní protestní shromáždění u vánočního stromu v centru Atén bylo avizováno jako součást dne akcí vyhlášených v Řecku i mimo něj přesně dva týdny poté, co byl při policejním zásahu proti demonstrantům v Aténách zastřelen patnáctiletý mladík. Jeho smrt dala podnět k následným násilným akcím, které postupně nabyly protivládního zaměření a staly se nejhorší vlnou násilností a protestů za poslední desetiletí. Škody napáchané za tu dobu dosahují milionů eur.

Dnes se na aténském hlavním náměstí střetl dav asi 150 lidí s desítkami policistů. Pořádková policie se snažila zabránit mladíkům v házení odpadků na vánoční strom a použila proti nim pepřové spreje.

První vánoční strom celý shořel 8. prosince, který byl nejhorším dnem nepokojů v centru Atén.

V severořecké Soluni malá skupina anarchistů dnes obsadila kino na hlavním náměstí a házela cukroví na starostu Vasilise Papageorgopulose a jednoho jeho zástupce. Starosta se účastnil vánočního setkání, kde se rozdávaly sladkosti dětem nemocným anemií. Útočníci se zmocnili stánku se sladkostmi a zasypali jimi představitele města.

Vláda doufá, že s Vánocemi protesty utichnou

Další shromáždění se má uskutečnit v sobotu večer ve čtvrti Exarchia na místě, kde byl 6. prosince zastřelen mladík Alexis Grigoropulos. Podobné shromáždění minulou sobotu skončilo potyčkami mezi mladými anarchisty vyzbrojenými kameny, železnými tyčemi a lahvemi se zápalným obsahem a policií, která proti nim použila slzotvorné granáty.

Vláda doufá, že s blížícími se vánočními svátky protesty postupně utichnou. Odpoledního protirasistického shromáždění před hlavní budovou aténské univerzity v centru města se podole svědků zúčastnily jen tři desítky demonstrantů.

Podobné protestní shromáždění se dnes uskutečnilo také v Německu. Asi tisíc lidí se sešlo v Hamburku, kde házeli láhve na policii. Dva lidé byli podle agentury AP zadrženi, ale nikdo nebyl zraněn.

V pátek v centru Atén demonstrovalo několik tisíc lidí. Skupina dvaceti mladíků potom zápalnými láhvemi zaútočila na budovu francouzského kulturního střediska. Protestní průvody se konaly i v dalších částech města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám