Hlavní obsah

Soud neočistil zpěváka, který zřejmě bavil esesáky v Dachau

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Zemský soud v Berlíně v úterý odmítl očistit jméno 105letého zpěváka Johannese Heesterse. Podle německého dokumentaristy a spisovatele Volkera Kühna prý bavil esesáky v koncentračním táboře v Dachau. Heesters ho zažaloval. Žádal po něm, aby odvolal podezření vůči jeho osobě. Soud mu ale nevyhověl, protože se po takové době už nedá zjistit, kde je pravda.

Článek

„S ohledem na velký časový odstup nelze ověřit pravdivost vznesených obvinění,“ zdůvodnil rozhodnutí předseda soudu Michael Mauck. Podle soudního verdiktu se sice objevily náznaky, že vystoupení se v Dachau skutečně konalo, avšak po šesti desetiletích to neleze jednoznačně ani vyvrátit, ani dokázat.

Kühn v některých svých pracích citoval svědectví bývalého vězně v Dachau Viktora Matejku, který v roce 1941 viděl, jak Heesters v táboře vystupuje pro příslušníky jednotek SS. Matejka údajně vlastnoručně vytahoval oponu před začátkem představení.

Vídeňský týdeník Profil otiskl několik fotografií, na nichž Heesters řídí „táborový orchestr“ složený z vězňů a hovoří s velitelem tábora Alexandrem Piorkowským.

Heesters pochází z Nizozemska, ale má rakouské občanství a žije v Bavorsku. Ve své vlasti nežil od třicátých let, pohyboval se mezi Vídní a Berlínem, kde se stal v éře nacismu oblíbeným zpěvákem. Své zlato v hrdle i přes svůj vysoký věk předvádí na jevišti.

Heesters ani jeho advokát v soudní síni nebyli - narozdíl od Kühna. Ten rozhodnutí soudu ocenil jako „důležitý signál“. Jen ze zdůvodnění neměl radost: „Vypadá to, že to nebude nikdy objasněno."

Reklama

Výběr článků

Načítám