Hlavní obsah

Strůjce kufrových atentátů na vlaky v Německu dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DŰSSELDORF

Vrchní zemský soud v Düsseldorfu poslal v úterý pachatele neúspěšných "kufrových" atentátů na německé vlaky na doživotí do vězení. Čtyřiadvacetiletý Libanonec žijící v Německu byl v procesu, který trval téměř rok, usvědčen z vícenásobného pokusu o vraždu, i když jeho bomby nastražené ve dvou regionálních spojích vyjíždějících z Kolína nad Rýnem selhaly.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Jussef Mohamed Hadždž Dib u soudu

Článek

Doživotí je v německém právu nejvyšší trest, z nějž si odsouzený musí před případným omilostněním odpykat nejméně 15 let.

Jussef Mohamed Hadždž Dib přiznal, že se svým komplicem Džihádem Hamádem uložili 31. července 2006 do dvou vlaků bomby. Zatímco Dib byl souzen v Německu, Hamáda odsoudil libanonský soud. Dostal trest dvanácti let vězení.

Dvojice dala bomby do vlaků jedoucích do Hammu a Koblence. Nálože umístěné v kufrech naštěstí selhaly. Bomby sestrojili podle návodu z internetu. Obžaloba u soudu uvedla, že by bomby v případě exploze způsobily masové krveprolití.

"Ničivému krveprolití s množstvím mrtvých nedošlo jen díky omylu pachatelů při konstruování bomby," uvádí se ve zdůvodnění rozsudku. Předsedající soudce Ottmar Breidling potvrdil názor žaloby, že dosud nikdy v dějinách nebylo Německo tak blízko islamistickému teroristickému útoku jako v červenci 2006.

Dib tvrdil, že bomby byly falešné a měly Němce jen vyděsit. Dvojice měla zlost kvůli zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském tisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám