Hlavní obsah

Diskuse s Putinem byla zmanipulovaná, tvrdí Echo Moskvy

Novinky, ČTK, Echo Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Čtvrteční diskuse s Vladimirem Putinem byla kašírovaná, tvrdí opozice. Všechny dotazy prý byly připraveny předem a některé navíc upraveny. Do studia se nebylo možné dovolat. Podezření ze zmanipulovaného vysílání se objevovala už dříve.

Článek

"Problém není v tom, že posluchačce upravili otázku, ale v tom, že dotaz byl znám dříve, čili telefonáty byly fikce. Ti, co skutečně volali Putinovi, se nemohli dovolat. Nebyla vůbec žádná šance. Nevolali diváci, ale naopak volali divákům," míní redaktor moskevské stanice Echo Moskvy Alexandr Pljuščev. "Když máte šanci jedna ku milionu, je to loterie. Ale když není žádná, je to podvod," dodal.

Pro podezření existují i důkazy. Do petrohradské kanceláře Putinovy strany Jednotné Rusko přijelo 200 podnikatelů, kteří se chtěli vyptávat šéfa strany a vlády v přímém přenosu. Dozvěděli se však, že všechny otázky už byly odeslány a technicky už není možné se spojit ani s Putinovým štábem.

Policisté chránící Putinovu kancelář jim nedovolili ani využít vlastní přenosový vůz. Nemohli se tedy zeptat na otázku, s níž do Petrohradu přijeli a jež zněla: "Kdy se konečně zbavíme úředníků, kteří v Petrohradě ničí podnikání?"

Moskva neponechává nic náhodě

Podezření, že se Putinovy debaty s národem inscenují, se vyskytla i v minulosti. Kupříkladu před dvěma lety novináři přišli na to, že dagestánská ves Kispijsk, která reprezentovala obyvatele regionů hovořících v přímém přenosu s tehdejší hlavou státu, se na vystoupení připravovala skoro tři týdny v opakovaných zkouškách.

Otázky připravili redaktoři z Moskvy a ty, co se chtěli ptát sami, nepustili před kameru. Včetně podplukovníka milice, který si chtěl stěžovat na ministra vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám