Hlavní obsah

Na hřbitově ve Španělsku mají hrobky solární panely

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BARCELONA

Španělské město Santa Coloma de Gramanet poblíž Barcelony našlo nezvyklé místo pro získávání obnovitelné energie - tamní hřbitov. Radní tam na hrobky a kolumbária dali nainstalovat 462 solárních panelů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Plány se nejprve u místních obyvatel setkaly s posměchem, nakonec je ale podpořili a už se uvažuje o instalaci dalších panelů, aby se zisk generované elektrické energie až ztrojnásobil. Hřbitov byl vybrán jako jedno z mála otevřených slunných míst v městě, kde na čtyřech kilometrech čtverečních žije 124 tisíc obyvatel.

Projekt sice stál 720 tisíc eur (přes 18 miliónů korun), podle šéfa firmy Conste-Live, která hřbitov spravuje a zároveň podniká v obnovitelných zdrojích, tak ročně atmosféru uchrání od emisí 62 tun oxidu uhličitého. Panely jsou schopné dodávat energii šedesáti domácnostem.

Santa Colomade de Gramanet už má celkem pět solárních parků. Ten hřbitovní je dosud největší, byť panely zatím nezakrývají ani pět procent jeho plochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám