Hlavní obsah

Francouzské socialisty povede poprvé žena

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Poprvé v historii francouzské, nyní opoziční Socialistické strany (PS) stane v jejím čele žena. Rozhodli o tom členové PS ve čtvrtečním prvním kole volby prvního tajemníka strany, když nejvíce hlasů odevzdali pro bývalou prezidentskou kandidátku Ségolene Royalovou (55) a starostku města Lille Martine Aubryovou (58).

Foto: Regis Duvignau , Reuters

Nejvíce hlasů v prvním kole dostala Ségolene Royalová.

Článek

Třetí z uchazečů Benoit Hamon (41) se do pátečního finálového duelu neprobojoval, když získal jen 22,8 procent hlasů. Pro Royalovou hlasovalo v prvním kole přes 43 procent členů PS a pro Aubryovou téměř 35 procent.

Žádný z kandidátů tedy nezískal nadpoloviční většinu, čímž se rozhodnutí odsunulo na páteční večer. Hlasování se bude konat mezi 17. a 22. hodinou a jeho výsledek se očekává v sobotu nad ránem.

Vyřazený Hamon, stoupenec radikálního křídla PS, mezitím vyzval své příznivce, aby dali hlas Aubryové. Tato bývalá ministryně sociálních věcí, která svého času prosadila zákon o 35hodinovém pracovním týdnu, byla považována za favoritku.

Aubryová komentovala první kolo volby slovy, že strana stojí před obnovou. „Poprvé ji povede žena. To je revoluce,“ zdůraznila v rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Info Aubryová, jež se považuje za „záruku“ této obnovy. Narozdíl od Royalové odmítá spolupráci s centristickou stranou MoDem a požaduje, aby PS byla důsledně „zakotvena vlevo“. Royalová usiluje o posun strany směrem do středu.

Francouzští socialisté volí svého předsedu nikoli na sjezdu, nýbrž ve vnitrostranickém referendu. Prvního kola se zúčastnilo 138 tisíc z 230 tisíc členů PS. Hlavním úkolem budoucí první tajemnice PS bude stmelit léta rozhádanou stranu a připravit ji na prezidentské a parlamentní volby v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám