Hlavní obsah

Falešný lékař v Německu dva roky asistoval u operací

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý bankovní úředník byl tak znuděn svojí dosavadní kariérou, že se rozhodl vydat se na dráhu lékaře. Dva roky pracoval na klinice, kde dokonce asistoval u operací, než jeho léčení udělalo přítrž anonymní udání. Falešného lékaře soud ve středu poslal na tři roky do vězení.

Článek

Devětadvacetiletý Christian E. pracoval jako úředník v bance. Kancelářská práce jej ale příliš nenaplňovala, možná proto v roce 2003 zatoužil po bílém plášti. Na domácím počítači si vyrobil maturitní vysvědčení a zapsal se ke studiu medicíny v bavorském Erlangenu.

Záhy však zjistil, že sedět dlouhá léta nad knihami také není nic pro něj. To pro mazaného vykuka nepředstavovalo žádný problém - jen zopakoval zavedený postup a lékařský diplom si doma vytiskl.

Při výběru vzdělávacího ústavu se rozhodně nepodceňoval a zvolil si britskou elitní univerzitu v Oxfordu. Aby si své image vzdělance pojistil, přidělal si ještě doktorát z ekonomických věd z univerzity ve Frankfurtu. S tolika tituly měl dveře všude otevřené, v roce 2006 tak bez potíží dostal místo na klinice v Erlangenu.

V novém zaměstnání pak podle deníku Bild asistoval u 190 operací včetně pěti transplantací a jako lékař absolvoval 17 výjezdů záchranné služby. „Nějaké podezření jsme měli,“ říká jedna z bývalých kolegyň. „Ale jeho diagnózy byly vždycky správné. Přijímal pacienty, stanovoval diagnózy a prováděl menší zákroky.“

Podvodníka odhalilo až udání

Podvodníka nakonec odhalilo až anonymní udání počátkem roku 2008. Ani po vyhazovu si ale samozvaný lékař nedal pokoj a chtěl v Durynsku založit soukromou kliniku. Nato jej policie zatkla. „Tak jsem se do té role dostal, že jsem už nemohl přestat,“ hájil se Christian E. před soudem.

Jeho bývalí kolegové na klinice vzpomínají, jak se chlubil, že se mu všechny tituly ani nevejdou na tabulku se jménem. „I to studium na Oxfordu jsme mu věřili. Pořád se vytahoval se svým tmavě stříbrným prstenem z oxfordské univerzity,“ pokračuje lékařka a popisuje, jak bohatou fantazii falešný doktor měl. „Vyprávěl nám často historky ze života. Jak je u Lékařů bez hranic a slouží v Africe. Jednou si pro takovou cestu do Afriky dokonce vzal týden volno,“ cituje lékařku německý server DCRS Online.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám