Hlavní obsah

Na americký štít chce zamířit rakety i Bělorusko

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK

Běloruský prezident Alexander Lukašenko jedná s Moskvou ohledně umístění jejích raket Iskander v jeho zemi. Pokud je tam neumístí Moskva, běloruská vláda střely koupí a umístí je tam sama. Lukašenko to řekl to v rozhovoru pro list The Wall Street Journal. Nelíbí se mu záměr USA vybudovat ve střední Evropě prvky svého protiraketového obranného systému. Moskva dříve uvedla, že v reakci rozmístí Iskandery u Kaliningradu.

Článek

Lukašenko v rozhovoru řekl, že by rád zažil těsnější vztahy se Západem, nicméně sympatizuje s ruským postojem ke dvěma záležitostem, které vztahy otřásly - konfliktu v Gruzii a americkému plánu rozmístit v ČR a Polsku radar s raketami.

USA tvrdí, že systém slouží k obraně proti možnému útoku ze strany tzv. darebáckých režimů, jako je íránský. Rusko si myslí, že štít je primárně namířen proti němu a ohrožuje rovnováhu sil v Evropě. Moskva varovala, že v odvetě v kaliningradské enklávě rozmístí rakety Iskander.

Lukašenko se s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem setkal u Moskvy koncem října a podle svých slov Rusku k rozmístění Iskanderů nabídnul i běloruské území. "I kdyby Rusko tyto slibné rakety nenabídlo, koupíme je sami,“ dodal Lukašenko s tím, že optické technologie a některé kontrolní systémy pro Iskandery pocházejí z Běloruska.

Kromě toho, že Minsk na rakety teď nemá peníze - ve středu bylo oznámeno, že mu Rusko poskytne půjčku ve výši dvou miliard dolarů na stabilizaci ekonomiky - považují komentátoři za spíše nepravděpodobné, že by Rusové chtěli rakety v Bělorusku rozmístit. Lukašenkův výrok považují za snahu vybalancovat vztahy s Ruskem i se Západem, vůči němuž prezident začíná po letech izolace a sankcí vysílat smířlivé signály.

Reklama

Související články

USA znovu navrhly Rusku inspekce u radaru

Moskva obdržela od Washingtonu nový návrh týkající se přítomnosti ruských inspektorů v objektech protiraketové obrany v ČR a Polsku. Oznámil to náměstek...

Výběr článků

Načítám