Hlavní obsah

USA znovu navrhly Rusku inspekce u radaru

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/MOSKVA/PRAHA

Moskva obdržela od Washingtonu nový návrh týkající se přítomnosti ruských inspektorů v objektech protiraketové obrany v ČR a Polsku. Oznámil to náměstek americké ministryně zahraničí John Rood. Ruské ministerstvo zahraničí v pátek informaci potvrdilo s tím, že se "s dokumenty právě důkladně seznamuje".

Článek

V návrhu se počítá s přítomností neozbrojených ruských expertů, kteří se budou muset akreditovat na příslušné ambasádě, řekla v pátek Právu mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Další informace Černínský palác odmítá sdělit.

Kreml v rámci opatření důvěry požadoval po Američanech závazek umožnit stálou přítomnost pozorovatelů v objektech protiraketové obrany v Česku a Polsku. To česká strana dosud tvrdě odmítala.

Kreml rozmístí u polských hranic rakety Iskander

Američané Rusům zároveň předložili nové návrhy také ohledně snížení počtu jaderných zbraní a obranných raket. O této záležitosti USA a Rusko jednaly už v minulosti, srpnový vojenský zásah Moskvy proti Gruzii po útoku Tbilisi na Severní Osetii ale rozhovory prakticky zmrazil.

V souvislosti s pokračujícími přípravami USA na stavbu štítu Kreml nyní naopak upozornil, že v případě vzniku základen protiraketové obrany USA ve střední Evropě rozmístí u v Kaliningradské oblasti - ruské pobaltské enklávě mezi Polskem a Litvou - své střely krátkého doletu Iskander. Oznámil to ve středu prezident Dmitrij Medvěděv ve svém prvním poselství před ruským parlamentem.

Iskandery (stávající mají dolet do 400 km) by mohly být rozmístěny nejspíš na základně u města Černjachovsk. Odtud by mohly snadno pokrýt oblast kolem polského městečka Redzikow, v jehož blízkosti má být rozmístěno deset amerických raket jako součást štítu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Agentura RIA Novosti v pátek napsala, že do roku 2015 by mělo mít střely Iskandery v ve výzbroji pět raketových brigád, "především ty v Kaliningradu a u západních hranic země.“ Kromě toho mají být touto zbraní vybaveny i raketové jednotky běloruské armády.

Od příštího roku ruské síly dostanou modernizovanou variantu střely Iskander-M. Její dolet dosahuje až 500 km. Navíc ruské zbrojovky testují i rakety P-500 s doletem přes 1000 km, které mohou být vystřelovány z odpalovacího mobilních ramp připravených nyní pro iskandery.

Iskandery štít snadno zlikvidují

Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin už prohlásil, že střely Iskander-M a P-500 budou schopny "americký protiraketový systém v Polsku a ČR snadno zcela neutralizovat.“

Štít je určen proti balistickým raketám delšího doletu, jejichž hlavice ničí nad atmosférou. Není určen proti raketám krátkého doletu. Proti nim se nasazují například střely Patriot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám