Hlavní obsah

Vídeň se loučila s bývalým starostou, Havel se mu omluvil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Bývalý československý a český prezident Václav Havel se v sobotu při smutečním obřadu ve Vídni nepřímo omluvil bývalému dlouholetému starostovi Vídně Helmutu Zilkovi za to, že mu v roce 1998 jako tehdejší český prezident odmítl udělit státní vyznamenání kvůli podezření, že v 60. letech údajně spolupracoval s tehdejší československou tajnou policií (StB).

Článek

Zilk zemřel 24. října ve věku 81 let a v sobotu se s ním rakouská metropole rozloučila sérií smutečních akcí.

"Možná jsme mu (Zilkovi) i někdy z neznalosti ublížili. Rád bych se za Čechy omluvil," řekl Havel v krátkém proslovu ve Slavnostním sále vídeňské radnice, aniž konkrétně zmínil kontroverzní událost starou deset let. Podezření vůči Zilkovi se nikdy plně neprokázala.

Havel před tisícovkou smutečních hostů označil Zilka za "člověka, kterého si troufá označit za svého přítele". "Ještě důležitější je ale to, že byl přítelem Československa a České republiky," uvedl Havel. Připomenul Zilkovo dlouholeté úsilí o rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi a skutečnost, že byl mimo jiné čestným občanem Prahy nebo řadu let předsedou Rakousko-československé společnosti.

:. Helmut Zilk na archivním snímkufoto: ČTK/AP

"Helmut Zilk podporoval český i slovenský politický exil, ale i vnitřní opozici v Československu. Železná opona se mohla zhroutit i proto, že byla podvrtávána z obou stran. On byl jedním z těch, kteří se o to zasloužili, a tím i o svobodnější život mnoha Evropanů," řekl o Zilkovi Havel.

Na smutečním obřadu kromě Havla promluvili i rakouský prezident Heinz Fischer, vídeňský starosta Michael Häupl a bývalý generální intendant rozhlasové a televizní společnosti ORF Gerd Bacher. Fischer charakterizoval Zilka jako "mimořádného politika, stavitele mostů a vášnivého tvůrce". Häupl konstatoval, že Vídeň ztratila "otce města", ale i budovatele vztahů se sousedy. Bacher pak připomněl, že Zilk byl i mimořádnou osobností rakouské žurnalistiky a prosadil v ORF některé převratné projekty.

Po smutečním aktu na radnici, kde vzdalo v uplynulých dnech Zilkovi hold několik tisíc lidí, se uskutečnil církevní obřad ve Svatoštěpánském dómu. Smuteční řeč tam pronesl mimo jiné rakouský kancléř Alfred Gusenbauer. Poté byla rakev převezena na ústřední vídeňský hřbitov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám