Hlavní obsah

Sarkozy plně podpořil české předsednictví EU

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ
Aktualizováno

Plnou podporu českému předsednictví EU vyjádřil v pátek v Paříži francouzský prezident Nicolas Sarkozy po pracovním obědě s českým premiérem Mirkem Topolánkem (ODS). Zároveň ujistil, že během českého předsednictví nechystá žádné pravidelné summity zemí eurozóny. Topolánek označil za důležité, že se dohodli na plynulém přechodu mezi francouzským a českým předsednictvím.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a český premiér Mirek Topolánek oznamují výsledky svého jednání o českém předsednictví EU.

Článek

"Přeji mu mnoho úspěchů, pokud jde o další období,“ uvedl Sarkozy na společné tiskové konferenci adresu Topolánka. "Budeme podporovat veškerá úsilí ČR,“ prohlásil dále Sarkozy. Uvedl v této souvislosti jednu z priorit českého předsednictví, kterou je politika směřovaná k východní Evropě.

Topolánka požádal, aby vyslal ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) na summit zemí G7 ve Washingtonu, který se bude zabývat finanční krizí. "Požádal jsem předsedu vlády ČR, aby ministr financí ČR byl součástí francouzské delegace jménem EU na washingtonském summitu. Aby byly všechny cesty mezi ČR a Francií sjednoceny,“ uvedl k tomu Sarkozy.

Premiér ČR Mirek Topolánek na návštěvě u francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Elysejském paláci v Paříži.foto: Reuters/John Schults

"Nechci, aby se systematicky konala zasedání," sdělil pak Sarkozy ke schůzkám eurozóny. Doplnil, že kdyby k zasedání eurozóny přeci jenom v první půli příštího roku došlo, tak by bylo přizváno české předsednictví.

Spekulace o zmatcích za českého vedení se objevily před několika dny, rozvířily je některé evropské deníky. Psaly, že Francie by si v době finanční krize měla předsednictví ponechat, že Sarkozy chce zůstal postavou číslo jedna právě pomocí eurozóny, nebo že by místo ČR mělo unii řídit Švédsko.

Plynulý přechod předsednictví

"My jsme dohodli fakticky v těch konkrétních detailech na plynulém přechodu mezi francouzským a českým předsednictvím. To pokládám za zásadní výsledek dnešního rozhovoru,“ řekl pak Topolánek. "Děkuji za výborný oběd a těším se na spolupráci v těch následujících týdnech, aby ten přechod našeho předsednictví byl opravdu plynulý a české předsednictví aspoň tak úspěšné jako to předchozí,“ dodal český premiér.

Politici si také vyměnili komplimenty. "Oběd byl velice užitečný, děkuji Mirkovi Topolánkovi, že byl velice otevřený, velice dobře spolupracoval a myslím si, že opravdu musíme spolupracovat ruku v ruce, jedině tak vyhrajeme,“ řekl francouzský prezident.

"Musím říct, a to nejenom pro české, ale hlavně pro francouzské novináře, že otevřený a přátelský je právě jejich prezident Nicolas Sarkozy,“ prohlásil pro změnu Topolánek.

V úspěch předsednictví věří je čtvrtina Čechů

Z průzkumu, který v pátek zveřejnila agentura STEM, vyplývá, že o českém předsednictví Radě EU vědělo v říjnu 71 procent lidí. Pouze každý čtvrtý občan si myslí, že ČR je na předsednictví dobře připravena, stejný počet lidí má za to, že vědí, co předsednictví obnáší.

Naprostá většina, 85 procent občanů, tvrdí, že má o přípravě českého předsednictví málo informací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám