Hlavní obsah

Rakouský poslanec zažaloval ČR ve Štrasburku kvůli Temelínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Proti nejnovějším plánům dostavby české jaderné elektrárny Temelín a proti bezpečnostním opatřením podal ve čtvrtek stížnost u Evropského soudu pro lidská práva poslanec za rakouské svobodné Werner Neubauer. Informovala o tom v pátek rakouská agentura APA.

Foto: Archiv, Právo

Temelín

Článek

"Tato stížnost může být pro Evropu vzorová," řekl dnes poslanec novinářům s tím, že požaduje vytvoření právně závazných bezpečnostních norem pro evropské atomové elektrárny.

V polovině srpna Praha informovala Vídeň, že zahájila proces posouzení vlivu případné dostavby Temelína na životní prostředí (EIA). Neubauer v této souvislosti prohlásil, že nevěří, že se rakouský ministr životního prostředí o plánech na dostavbu jaderného zařízení dozvěděl teprve před 14 dny. Obvinil proto rakouskou vládu z neodpovědného přístupu k této problematice. Místo aby jednala, vydává prý jen populistická hesla.

V červnu předložila meziparlamentní komise, která řešila právní otázky mezi českou a rakouskou stranou na základě melkského procesu, svou závěrečnou zprávu. Zde uvádí, že většina problémů s vysokotlakým potrubím a těsností tlakové nádoby s reaktorem byla vyřešena. Zelení a svobodní na protest komisi opustili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám