Hlavní obsah

Čarnogurský: Západ začal v Kosovu překreslovat mapu Evropy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský tvrdí, že pokud by se potvrdily spekulace, že gruzínský konflikt přišel vhod americkým neokonzervativcům a měl podpořit postavení Johna McCaina, jednalo by se o cynismus, kterým Američané obětovali Gruzínce v zájmu svých vnitropolitických cílů. O spojené konfliktu na Kavkaze s prezidentskými volbami v USA hovořil ve čtvrtek ruský premiér Vladimir Putin.

Foto: Archiv, Právo

Ján Čarnogurský

Článek

Jak hodnotíte současnou situaci v Gruzii?

Na Kavkaze došlo ke shodě dvou skupin příčin, které vedly ke konfliktu. Na jedné straně to jsou dávné etnické rozdíly a boje mezi Gruzínci a Osetii, resp. Abcházci. Na druhé straně zde narazilo přílišné sebevědomí Spojených států při pronikání do bývalých sovětských republik. Tomuto sebevědomí v současnosti neodpovídá reálná moc USA a Západu jako takového. To vše se shodou okolností nebo určitou manipulací setkalo a došlo k výbuchu, který Západ totálně prohrál. Svou roli sehrála také slabá politická zkušenost prezidenta Gruzie, který začal útok na Jižní Osetii. Gruzínské jednotky měly pravděpodobně rychle proniknout k tunelu, který spojuje Jižní Osetii s Ruskem. Kdyby se to povedlo, ruská armáda by se do Jižní Osetie tak rychle nedostala. USA by v takovém případě měly možnost přes mezinárodní organizace, jako je OSN, vyvinout tlak na Rusko, aby byla zahájena dlouhodobá jednání, která by nikam nevedla. Gruzie by tím dosáhla svého cíle – obsazení Jižní Osetie. Gruzie použila proti mírumilovným občanům Cchinvali těžké zbraně. Střílení na Cchinvali kaťušemi, dnes se to jmenuje Grad, považuji za válečný zločin.

Zdá se, že Gruzii překvapila blesková reakce Ruska.

Ruská armáda zareagovala velmi rychle a Gruzii to zjevně překvapilo. I to je důkazem zahraničněpolitické nekvalifikovanosti vedení v Tbilisi, ale také USA. Na internetu koluje fáma, že skupině neokonzervativců ve Washingtonu přišel konflikt vhod. Měl to posílit postavení Johna McCaina v prezidentské kampani. Podle průzkumů je vidět, že mu to opravdu pomohlo. Pokud by to tak bylo, byl by to cynismus nejhrubšího zrna, protože by tím Američané obětovali Gruzínce v zájmu svých vnitropolitických cílů. Vždyť tam zahynuly tisíce lidí na obou stranách.

Proč ruská armáda nepronikla jen do Jižní Osetie, ale také na gruzínské území?

Byl to odůvodněný krok, protože nestačilo pouze vytlačit gruzínskou armádu za hranice Jižní Osetie. Po dodávkách nových zbraní ze Spojených států do Gruzie by se podobný útok mohl opakovat. Ruská armáda měla perfektní důvod, aby pronikla na gruzínské území a tam ničila vojenská zařízení.

Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie.

Zde působí tzv. balkánský syndrom. Je to prostě odveta za Kosovo. Nezapomínejme, že Gruzie po získání nezávislosti zrušila autonomii Jižní Osetie. Jugoslávský prezident Slobodan Miloševič ani nezrušil autonomii Kosova, pouze ji omezil a co nastalo. Obvinění, že Rusko překresluje mapu Evropy, jsou směšná. Vždyť Západ začal překreslovat mapu Evropy v Kosovu.

Hrozí podle vás nová studená válka mezi Západem a Ruskem?

Čeká nás období chladnějších vztahů mezi Ruskem a Západem. Je jasné, že Západ kvůli Gruzii do války nepůjde. To je podobné, jako když v Mnichově Anglie a Francie ustoupily Německu a kvůli Československu do války nešly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám