Hlavní obsah

Spolupráce Moskvy s NATO bude přerušena nejméně půl roku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko přerušilo účast na společných projektech se Severoatlantickou aliancí na nejméně půl roku, citoval v úterý server RIA Novosti Dmitrije Rogozina, ruského velvyslance při NATO. Rogozin zároveň zdůraznil, že Moskva je odhodlána s Aliancí dál vést politický dialog.

Článek

O ukončení spolupráce informovalo minulý týden norské ministerstvo obrany, které se to dozvědělo od ruské strany. Krok později potvrdila i bruselská centrála NATO. Tu prý uvědomily ruské armádní zdroje. Moskva pak uvedla, že spolupráci přerušila Aliance.

„Jelikož velení Aliance ignorovalo důležitou mírovou roli Ruska na Kavkaze a v Jižní Osetii, věříme, že je záhodné pozastavit veškeré mírové operace mezi Ruskem a NATO na nejméně šest měsíců,“ řekl v úterý Rogozin. Politický dialog prý může pokračovat.

Vztahy mezi NATO a Ruskem se vyhrotily kvůli konfliktu v Gruzii. Vojenský zásah gruzínských sil v proruské oblasti Jižní Osetie vyvolal vpád ruské armády a povstání v Abcházii, dalším gruzínském regionu, který se osamostatnil v 90. letech. Podle Západu byl ruský zákrok neadekvátní. Gruzínský prezident Michail Saakašvili je prozápadní politik usilující o přičlenění země k NATO. Rozpor kulminoval v úterý, kdy ruský prezident Dmitrij Medvěděv uznal nezávislost Jižní Osetie a Abcházie.

USA a Británie kvůli invazi nejprve odvolaly společné námořní cvičení s Ruskem v Japonském moři. Rusko zase minulé úterý uvedlo, že se nezúčastní každoročního cvičení na Baltu Open Spirit 2008. Odmítlo také povolit americké válečné lodi vplout do Petropavlovska.

V reakci na ruský zásah v Gruzii přerušilo své vojenské kontakty s Ruskem na neurčito Švédsko.

Reklama

Související články

Rusko zmrazilo vojenskou spolupráci s NATO

Norské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že Rusko přerušilo veškerou vojenskou spolupráci s NATO a jeho členy. Důvodem je postoj aliance ke konfliktu...

Výběr článků

Načítám