Hlavní obsah

Rusko rozdrtí jakýkoliv pokus o další agresi, hrozí Medveděv

Novinky, CNN, ČTK, RIA Novosti,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/KURSK

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v pondělí v projevu hrozil, že Rusko rozdrtí jakýkoli další pokus o agresi vůči ruským vojákům. Ruské jednotky zahájily stahování z Gruzie, uvedl v pondělí ruský generální štáb. Reportéři ovšem zatím neznamenali větší pohyb ruských vojsk. Generální štáb pak dodal, že jde o stažení z pozic zpět a ne o úplné stažení.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medveděv před památníkem bitvy v Kurské kose

Článek

Generál Anatolij Novogicyn z ruského generálního štábu uvedl, že se vojska stahují z určitých oblastí zpět, ale neopouštějí úplně Gruzii. Jižní Osetie už dala najevo, že by chtěla, aby v oblasti byla ruská základna.

Novogicyn dodal, že by byl raději, kdyby se ruská vojska stahovala rychleji, ale že v oblasti zatím zůstávají, neboť se zatím do některých oblastí nedostala ani humanitární pomoc. Podle jeho slov o tom Rusko jednalo s Mezinárodním výborem červeného kříže, který v oblasti humanitární pomoc poskytuje.

:.Ruští vojáci a obrněnci blokují vjezd do gruzínských kasáren.foto: ČTK/AP

Novogicyn doplnil, že není možné odhadnout, jak dlouho stahování potrvá, protože infrastruktura v Jižní Osetii je zničená, zejména mosty. Bude proto nějakou dobu trvat, než se ji podaří obnovit.

Podle něj se vše zdržuje i proto, že se doposud nepodařilo provést výměnu válečných zajatců.

:.Ruští vojácifoto: ČTK/AP

Medveděv hrozí tvrdou odvetou

Rusko podle Medveděva nikdy nedopustí, aby jeho občany zabíjeli. „Jestli si někdo myslí, že může beztrestně zabíjet vojáky a důstojníky, kteří jsou v mírových sborech, tak to my nikdy neodpustíme. Všichni, kdo se to pokusí udělat, se dočkají zničující odpovědi,“ řekl Medveděv v Kursku při projevu k veteránům Velké vlastenecké války, kteří sešli, aby si připomněli vítězství Rudé armády nad německým wehrmachtem při veliké bitvě na Kurské kose.

Ruští vojáci.foto: ČTK/AP

Podle Medveděva nemají události v Gruzii precedens: „Ta agrese, která byla zahájena před deseti dny ze strany Gruzie, nemá obdobu v historii.“ Podle něj je za rámcem chápání, když civilizovaná vláda vyšle ozbrojené síly proti pokojným občanům včetně těch, které považuje za vlastní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám