Hlavní obsah

V Německu zakázali mládežnický tábor vedený neonacisty

Novinky, BBC, rei, Deutsche Welle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROSTOCK

Německá policie provedla zákrok v mládežnickém táboře poblíž Rostocku. Vyšlo totiž najevo, že tábor vede neonacistická skupina. Úřady tábor zakázaly poté, co na něj upozornili místní lidé.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Devětatřicet dětí a teenagerů bylo posláno zpět domů. Skupina HDJ (Heimattreuer Deutsche Jugend), která tábor organizovala, ho prezentovala jako dobrodružně prázdninový. Policie v místě našla materiály s nacistickou a rasistickou propagandou. Děti se například učily rozeznávat města, která patřila ke Hitlerově třetí říši.

Šéf vyšetřovacího úřadu Joerg Ziercke v souvislosti s razií řekl listu Der Tagesspiegel, že vnímá změnu v taktice a chování neonacistů. Mimo jiné řekl, že jsou agresivnější. Zmínil květnové nepokoje v Hamburku, při nichž vyšlo do ulic šest tisíc lidí na protest proti pochodu asi patnácti set příznivců krajně pravicové strany NPD. Asi šest desítek lidí bylo zatčeno, zraněna byla mimo jiné dvacítka policistů.

Na vzestupu jsou podle Zierckeho také žhářské útoky extrémní pravice. Během prvních pěti měsíců letošního roku jich v Německu zaznamenali patnáct, tedy pětkrát víc než ve stejný čas před rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám