Hlavní obsah

Praha kritizuje EU za absurdní výtku Američanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

České ministerstvo vnitra ve čtvrtek kritizovalo Evropskou unii za její středeční varování adresované Spojeným státům. Unii vadí, že Spojené státy stále nerozšířily bezvízový program na další země EU. Česko si přitom s USA vyjednalo vlastní postup.

Článek

Podle Prahy proto jednání spíše výrazně pokročila, než že by stagnovala, jak tvrdí komise. "Není to pravda. K tomu pokroku došlo minimálně na národní úrovni," řekl ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Víza do USA teď nepotřebují jen občané z 15 starých členských států unie s výjimkou Řecka. Z nových států má bezvízový styk pouze Slovinsko. Naopak občané USA nepotřebují vízum v žádné členské zemi EU.

Češi by mohli vízum přestat potřebovat na podzim. "Jsme před branami vstupu do amerického bezvízového programu," řekl Haišman.

Reklama

Související témata:

Související články

EU pohrozila vízy pro americké diplomaty

Evropská komise pohrozila odvetnými kroky vůči Washingtonu, pokud Američané nedostojí slibu rozšířit letos americký bezvízový program o další členské země...

Výběr článků

Načítám