Hlavní obsah

Řecký tanker musel vypustit pitnou vodu pro Kypr do země

Právo, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NIKÓSIE

Řecký tanker, který dopravil na Kypr sužovaný extrémním suchem 40 tisíc kubických metrů pitné vody, nemohl přečerpat náklad do připraveného zásobníku, nýbrž musel životadárnou tekutinu vypustit do země.

Foto: Pavlos Vryonides, Reuters

Kypr sužuje nebývalé sucho.

Článek

Vznikly totiž obavy, že by voda z tankeru mohla být nepoživatelná. Loď připlula ke kyperským břehům už koncem června, trvalo ale přes dva týdny, než se podařilo zkompletovat vodovod z pobřežní přečerpávací stanice do zásobníku. Voda tak celou dobu zůstala v útrobách tankeru, čímž se snížila její kvalita.

Kyperský ministr zemědělství Michalis Polynikis odmítl výtky, že drahá zásilka přišla vniveč. Pomůže prý aspoň zvýšit hladinu spodních vod. Další dodávky v celkovém objemu osmi miliónů tun vody mají následovat až do listopadu, za což kyperská vláda zaplatí 40 miliónů eur (928 mil. Kč).

Na Kypru panuje už několik měsíců rekordní sucho. Deště během uplynulé zimy vydaly jen 49 procent srážek oproti průměru za posledních 30 let. Vláda v Nikósii proto musela už v březnu zareagovat a omezila dodávky domácnostem tak, že voda teče jen každý druhý den po dobu dvanácti hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Kypr kvůli suchu zavedl vodu na příděl

Přídělový systém na pitnou vodu musely zavést kyperské úřady vzhledem k přetrvávajícímu mimořádně suchému počasí. Krizovou situaci má řešit i dovoz vody...

Výběr článků

Načítám