Hlavní obsah

Česko otevřelo své velvyslanectví v Kosovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika ve středu otevřela své velvyslanectví v Kosovu. V jeho čele nyní stojí chargé d'affaires Janina Hřebíčková, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Dřív než Česko otevřelo v Kosovu ambasádu podle České televize (ČT) pouze šest států.

Foto: Nebojsa Markovic, Reuters

Vojáci sil KFOR. Ilustrační foto.

Článek

"Celou situaci bereme vážně a zároveň se tím připravujeme na české předsednictví v Evropské unii. Také z tohoto důvodu tady chceme být pevně etablováni," řekl ČT náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který se otevření velvyslanectví zúčastnil.

"Kosovo je zahrnuto v naší rozvojové práci. Navíc tam máme nasazeno přes 500 vojáků, tedy je to pro nás velice důležité," řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česká republika do roku 2011 podpoří Kosovo částkou čtyři milióny eur (asi 94 miliónů korun), v zemi působí čeští vojáci v rámci jednotek KFOR.

Česká vláda v květnu uznala někdejší jihosrbskou provincii jako samostatný stát. Nezávislost vyhlásilo Kosovo jednostranně 17. února. V České republice to vyvolalo rozporuplné reakce - česká politická scéna nebyla jednotná v názoru, zda má tento nový stát, vyhlášený proti vůli Srbska, uznat.

Na konci května Srbsko odvolalo svého velvyslance v ČR ke konzultacím do Bělehradu na protest proti rozhodnutí české vlády uznat nezávislost Kosova. Odvolání ke konzultacím není úplným přerušením diplomatických styků. Obvykle je dočasné a v takovým případech se stává, že se velvyslanec po nějaké době vrátí zpět. Srbsko podle ČT na otevření českého velvyslanectví v Kosovu zatím nijak nereagovalo a pravděpodobně se tak podle českých diplomatů ani nestane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám