Hlavní obsah

Slovensko si půjčí z Rakouska eurobankovky v hodnotě 7 miliard eur

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovensko si před zavedením eura 1. ledna 2009 půjčí od rakouské národní banky 188 miliónů eurobankovek v celkové hodnotě sedmi miliard euro. "Převoz eurobankovek budou zabezpečovat speciální jednotky obou států," uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák na úterní společné tiskové konferenci s rakouskou ministryní vnitra Marii Fekterovou v Bratislavě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Fekterová potvrdila, že transport bankovek z rakouské strany zabezpečí speciální jednotka Kobra. "Samozřejmě, že neprozradíme, kdy se transport uskuteční. To jste od nás asi ani nečekali," dodala s úsměvem Fekterová.

Ministr Kaliňák doplnil, že všechny eurobankovky, které se budou začátkem roku 2009 na Slovensku používat, budou zapůjčeny z Rakouska. Slovensko si vyrobí vlastní euromince v Kremnické mincovně.

Po rozšíření Schengenu klesla kriminalita

Rakouská ministryně vnitra potvrdila, že po rozšíření schengenského prostoru v částech Rakouska hraničících se Slovenskem klesla kriminalita o 16 až 18 procent. "Drasticky klesl také počet ilegálních migrantů. Za prvních šest měsíců roku 2008 jsme zadrželi 301 migrantů. Za stejné období roku 2007 to bylo přes 7000 ilegálních migrantů," dodala.

Ministr Kaliňák vyjádřil potěšení nad těmito údaji a zdůraznil, že k tomu přispělo také dobré zabezpečení slovensko - ukrajinské hranice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám