Hlavní obsah

Itálie chce po 20 letech trestu vyhostit únosce, nemá kam

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

V Itálii po více než dvou desetiletích propustili jednoho z palestinských únosců italské výletní lodi Achille Lauro. Ibrahim Fatayer Abdelatif (43) má ale problém - nemá kam jít a v podstatě se ocitl v právním vakuu.

Foto: archiv, ČTK

Únos italské výletní lodi Achille Lauro nepřežil jeden turista.

Článek

Abdelatif byl členem militantní Fronty pro osvobození Palestiny, jež na loď ve Středomoří zaútočila v říjnu 1985. Při útoku zemřel americký občan. Palestinec ve vězení strávil přes 20 let a teď je volný. Možná až moc doslova. Nemá žádný status a okamžitě ho mohou znovu zatknout.

Abdelatif se totiž ocitl ve stavu právního vakua. Itálie mu odmítla poskytnout politický azyl a nařídila mu, aby její území opustil. Propuštěný ale zatím nenašel zemi, která ho přijme. Narodil se v palestinském utečeneckém táboře v Libanonu, ale libanonské občanství nemá a země jeho žádost o vstup zamítla.

Fronta pro osvobození Palestiny se odštěpila od Organizace pro osvobození Palestiny někdejšího vůdce samosprávy Jásira Arafata.

Abdelatif byl ze skupiny, která Achille Lauro přepadla, nejmladším. Militanti požadovali propuštění palestinských vězňů. Loď drželi dva dny. Únos nepřežil 69letý americký vozíčkář, kterého zastřelili a jeho tělo hodili přes palubu.

Spolu s Abdelatifem skončili za mřížemi další tři muži. Šéf operace Abú Abbás byl odsouzen v nepřítomnosti, ale k výkonu trestu nikdy v Itálii nenastoupil. Zemřel v americké vazbě poté, co byl v roce 2004 chycen v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám