Hlavní obsah

Medvěděv: Protiraketový štít ve střední Evropě je zhoubná myšlenka

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHANTY-MANSIJSK
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v pátek znovu ostře vystoupil proti plánovanému americkému protiraketovému štítu ve střední Evropě. Podle něj jde zhoubnou a škodlivou myšlenku pro bezpečnost na kontinentu. Dodal, že NATO nemůže jako jediná organizace v současnosti zajistit bezpečnost v Evropě.

Článek

Po summitu EU-Rusko ruský prezident zdůraznil, že jeho země se k projektu staví krajně skepticky. "Myslíme si, že je to škodlivá idea, která nepřispívá ke snahám o dosažení bezpečnosti na evropském kontinentu," řekl Medveděv.

Podle něj ani NATO, ani Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), ani Evropská unie samy nemohou zajistit bezpečnost v Evropě. "Žádná z těchto organizací nemůže problém řešit v plné šíři," sdělil Medvěděv.

"Očividně je celoevrospká bezpečnost nedělitelná. Nemůže se rozdělit na bloky a svazy a nemůže se zajišťovat několika státy, protože jde o bezpečnost celého evropského kontinetu," sdělil ruský prezidnet.

"NATO je nejmocnější vojenskopolitická organizace na světě..., ale ze zřejmých důvodů nemůže být základem pro bezpečnost na celém evropském kontinentu, protože značný počet států není jeho součástí," dodal.

USA chtějí v rámci protiraketové obrany před státy, jako je například Írán, vybudovat v Polsku sila s deseti antiraketami a v Brdech radar, který je má navádět..

Rusko proti tomu dlouhodobě protestuje a tvrdí, že tyto objekty by ohrozily jeho vlastní bezpečnost.

Medvěděv se neodchýlil od pohledu, kterčý na americký raketový štít měl jeho předchůdce Vladimir Putin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám