Hlavní obsah

Mladí Slováci mohou beztrestně dál popíjet

Novinky, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Poslanci slovenského parlamentu neschválili zákon zakazující pití alkoholu osobám mladším 18 let. Poslanci zákon na květnové schůzi schválili, ale prezident Ivan Gašparovič ho vrátil do parlamentu. Prezidentovo veto se už poslancům nepodařilo prolomit, když v úterý za zákon hlasovalo jen 72 zákonodárců, místo potřebného minimálního počtu 76.

Článek

Mladým lidem ani jejich rodičům tak na Slovensku nehrozí za konzumaci alkoholu žádný postih. "Zákon předložím do parlamentu opět v říjnu a věřím, že ho schválíme. Společnost tento zákon potřebuje," uvedla poslankyně Lidové strany HZDS Katarína Tóthová. Opoziční poslankyně Rosová vyjádřila spokojenost s tím, že parlament tento zákon nepřijal. "Zákon byl nevykonatelný," uvedla.

Gašparovičovi zákon vrátil, protože mu vadilo, že zákon neumožňoval žádné výjimky například při náboženském obřadu.

Podle návrhu zákona měli učitelé, ředitelé škol, lékaři a policisté hlásit vedení obce, pokud by přichytili mladé lidi do 18 let při konzumaci alkoholu. Rodiče měli při opakovaném přestupku zaplatit do obecní pokladny tisíc korun. Obec měla zakázat mladistvým návštěvy míst, kde se podává alkohol. Další část zákona zakazovala pobyt dětí do 15 let po deváté večer bez dozoru rodičů v místech, kde se podává alkohol.

Někteří starostové označili zákon od začátku za frašku. V praxi by podle nich byl nevykonatelný. Nebylo vůbec mi jasné, kdo bude chodit na kontroly do hospod. Vždyť městskou nebo obecní policii má jen 132 měst a obcí z celkového počtu 2900.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám