Hlavní obsah

Při nehodě českého autobusu v Rakousku zemřel 11letý syn řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ
Aktualizováno

Jedenáctiletý chlapec zahynul v sobotu časně ráno při nehodě českého autobusu se školními dětmi na jihu Rakouska. Další tři dospělé osoby utrpěly těžká zranění a sedm cestujících bylo zraněno lehce. Ostatním dětem se nic vážnějšího nestalo.

Foto: Reuters

Místo nehody

Článek

Podle mluvčího rakouské dálniční policie je obětí syn jednoho ze dvou řidičů. V autobusu cestovalo pět desítek lidí, naprostá většina ze základní školy v Železném Brodě. Děti směřovaly na ozdravný zájezd do Chorvatska. Přepravce, firmu Petr Jaroš z Píště na Opavsku, si podle českého konzulátu ve Vídni najala pro tento zájezd cestovní kancelář České kormidlo v Brně.

Řidič autobusu vysvětloval, že se vyhýbal nákladnímu autu, které jelo před ním a náhle začalo brzdit. Autobus se podle vyjádření policie při manévru dostal na krajnici, která povolila, a převrátil se na bok. Chlapec, který přišel o život, patrně seděl na předním sedadle vedle řidiče.

O lidi na dálnici pečovali rakouští zdravotníci a záchranáři. Při vyprošťování cestujících bylo nutné vykopnout čelní sklo, protože bočními dveřmi nešlo vozidlo opustit. Cestující sdělili, že na dálnici po nehodě u autobusu zastavovali čeští řidiči, kteří se také postarali o přivolání lékařské pomoci.

Na místě zasahovalo 13 vozů Červeného kříže se třemi lékaři, zranění již byli převezeni do nemocnice ve Štýrském Hradci. O zbylé cestující, kteří byli převezeni do střediska Červeného kříže v Nestelbachu, se starají také členové krizového zásahového týmu.

Místo nehodyfoto: Reuters

Vedoucí zájezdu František Krajíc vysoce ocenil profesionalitu záchranné akce a úroveň péče o zraněné i o další účastníky zájezdu. Podle něj jsou vážněji zraněny jen dospělé osoby z doprovodu, dětem se kromě mrtvého chlapce nic vážnějšího nestalo.

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan řekl, že ostatní děti si odhlasovaly, že pojedou dál na do Chorvatska. Cestovní kancelář za nimi poslala náhradní autobus.

Děti pocházejí ze základní školy v Železném Brodě, jejíž ředitel dal v hojně medializované kauze nedávno výpověď kvůli pohlavku žákovi.

Místo nehodyfoto: Reuters

Neštěstí se událo kolem 02:10 SELČ na rakouské dálnici A2 u obce Lassnitzhöhe ve východním Štýrsku. Dálnice byla směrem na Štýrský Hradec po nehodě průjezdná jen jedním pruhem.

Havárie českých autobusů v zahraničí s oběťmi na životech
7. listopadu 2003 (Slovensko) - Čtyři lidé, včetně českého řidiče, zahynuli při havárii českého autobusu u Ružomberoku. Autobus na lince ze Spišské Nové Vsi do Brna narazil do návěsu nákladního auta, který se předtím uvolnil a přejel do protisměru.
25. června 2004 (Slovensko) - Dva mrtvé a 36 zraněných si vyžádala nehoda českého autobusu s dětským zájezdem v obci Šuja mezi Žilinou a Prievidzou. Příčinou havárie byla rychlá jízda.
26. července 2004 (Belgie) - Na dálnici mezi belgickou Lovaní a německými Cáchami narazil český autobus na lince Praha-Londýn do kamionu a řidič autobusu zahynul.
30. července 2004 (Slovensko) - Na lince z Košic do Příbrami havaroval český autobus mezi obcí Spišský Hrhov a Levočou. O život při nehodě přišel jeden cestující.
28. června 2006 (Slovensko) - Čtrnáctiletý český chlapec zemřel při nehodě českého autobusu u slovenských Malacek. V autobuse se do Prahy vracelo 45 turistů ze školy v přírodě v Černé Hoře. Příčinou havárie byl zřejmě mikrospánek řidiče.
1. července 2006 (Slovensko) - Česká cestující zahynula při nehodě českého autobusu mezi východoslovenskými obcemi Chminianská Nová Ves a Svinia nedaleko Prešova. Šlo o zájezdový autobus plzeňského dopravce, který mířil na Ukrajinu.
17. září 2006 (Rakousko) - Čtyři lidé zahynuli při nehodě českého autobusu, který havaroval nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd.
16. července 2007 (Srbsko) - Smrt řidiče si v Srbsku vyžádala nehoda českého autobusu. Autobus s českými turisty narazil zezadu do nákladního auta brzy ráno na hlavní silnici mezi městem Niš a srbskou metropolí Bělehradem.
4. září 2007 (Slovensko) - Jeden cestující slovenské národnosti přišel o život při nehodě českého linkového autobusu, který havaroval nedaleko Ružomberoku. Řidič autobusu na lince Spišská Nová Ves - Kladno dostal smyk nedaleko obce Lubochňa.
7. června 2008 (Rakousko) - Jedno dítě zahynulo při nehodě českého autobusu na jihu Rakouska. Autobus cestoval z Pelhřimovska a jel s turisty do Chorvatska. Neštěstí se událo na rakouské dálnici A2 nedaleko Štýrského Hradce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám