Hlavní obsah

Francie navázala kontakty s Hamásem

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie navázala kontakty s palestinským radikálním hnutím Hamás, které ovládá pásmo Gazy a které Izrael, EU i USA považují za teroristickou organizaci. Rozhlasové stanici Europe 1 to v pondělí potvrdil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Článek

„Nejde o vztahy ale o kontakty. Musíme být schopni spolu hovořit,“ zdůraznil. Ministr reagoval na informaci konzervativního pařížského listu Le Figaro, podle nějž se první setkání představitelů francouzské vlády a činitelů Hamásu uskutečnilo ve vší tajnosti asi před měsícem v pásmu Gazy.

Za francouzskou stranu se schůzky zúčastnil bývalý velvyslanec v Iráku Yves Aubin de La Messuziere a za palestinskou šéf Hamásu a bývalý šéf palestinské diplomacie Mahmúd Zahar a také bývalý šéf palestinského kabinetu Ismáíl Haníja.

Představitelé Hamásu při setkání údajně prohlásili, že jsou ochotni akceptovat existenci palestinského státu v hranicích z roku 1967 (Západní břeh s východním Jeruzalémem a pásmo Gazy) a zastavit sebevražedné útoky. To se rovná téměř uznání státu Izrael, citoval Le Figaro slova francouzského diplomata. Hamás podle něj také uznává legitimitu šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, který je z konkurenčního hnutí Fatah.

Izrael na kontakty Francie s Hamásem reagoval zdrženlivě. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Arje Mekel uvedl, že jeho vláda o těchto kontaktech ví a že Paříž ji ujistila, že francouzská politika vůči Hamásu je i nadále v linii mezinárodního společenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám