Hlavní obsah

Nová italská vláda chce kvůli imigrantům revizi Schengenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italští ministři zahraničí a vnitra plánují zavést okamžitá opatření na zvýšení bezpečnosti a pozastavit platnost schengenské dohody o volném pohybu osob. Cílem nové italské vlády Silvia Berlusconiho je tvrdě zakročit proti ilegálním imigrantům. Během týdne jich bylo zatčeno na 400, šlo především o rumunské Romy.

Foto: Allesandro Bianchi, Reuters

Italský ministr zahraniční Franco Frattini (vlevo) s premiérem Silviem Berlusconim

Článek

Pozastavení platnosti schengenských ujednání požaduje za Itálii populistická Liga severu (LN), nejsilnější partner Berlusconiho koalice. LN má ve vládě ministra vnitra Roberta Maroniho, který prosazuje radikální opatření.

Pro revizi schengenské úmluvy se však vyslovil i italský ministr zahraničí Franco Frattini. V pátečním vydání deníku Il Messagero řekl, že "revize je nezbytná k ověření, zda dohoda je v souladu s vnitřními i vnějšími hranicemi" států tvořících schengenský prostor.

Plánuje i tvrdé kontroly. "Na vnějších hranicích (prostoru) je nutné provádět trvalé inspekce, a to včetně neohlášených kontrol ze strany Evropské komise. Pokud vytvoříme banku údajů včetně digitalizace otisků prstů, pak bude vše mnohem snadnější," řekl deníku Frattini, který před nástupem do Berlusconiho vlády zastával v EK úřad komisaře pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost a smutně proslul plánem na stavbu táborů pro vrácené imigranty v severoafrických zemích.

Zdůraznil, že povinnost poskytnout daktyloskopické údaje se musí vztahovat na všechny osoby přijíždějící ze zemí mimo schengenský prostor, "zejména pokud nejde o Evropany".

:. Nouzová kolonie v Říměfoto: Reuters/Max Rossi

Razantní opatření požaduje ministr vnitra Maroni. Plánuje, že jednotlivé pochůzkáře v italských ulicích nahradí hlídkující týmy bezpečnostních pracovníkům, jejichž součástí budou i vojáci. Je čas na použití síly,“ řekl Maroni, který se oháněl tím, že jde především to zabránit spontánním výbuchům vzteku, které mohou vést k činům za hranicemi zákona. Dodal, že země „potřebuje okamžitou a účinnou odpověď všech politických sil, aby vyřešily problémy, které trápí naši společnost“.

Tento týden podnikla policie několik razií na nouzové tábory přistěhovalců v Římě a v Neapoli. V Neapoli je začali zapalovat samotní obyvatelé města poté, co se rómská dívka pokusila unést italské dítě.

Kvůli tvrdému postupu proti rumunským Romům si Maronimu stěžoval jeho rumunský protějšek s tím, že jde o diskriminaci Rumunů. Maroni to odmítl: „Není tu problém s rumunskou komunitou, jen s těmi, kdo páchají zločiny bez ohledu na jejich občanství.“ Mezi čtyřmi sty zadrženými byli kromě rumunských Rómů také Albánci, Řekové, Číňani a Maročani.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám