Hlavní obsah

Slota dráždí Maďary. Krále Štěpána nazval šaškem

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

O další vyostření slovensko - maďarských vztahů se postaral šéf vládní Slovenské národní strany Ján Slota, když uherského krále Štěpána označil za „šaška na koni“. Maďarská strana už avizovala, že z tohoto důvodu odsouvá setkání premiérů obou států plánované na červen.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota v parlamentu

Článek

Slovenské ministerstvo zahraničí pro odložení schůzky nevidí důvod. „Maďarská republika odmítá podanou rukou a věcný dialog o otázkách našich vztahů. Považujeme to za projev neochoty otevřeně mluvit o problémech, jako je narušení postavení slovenské menšiny v Maďarsku nebo extrémní nacionalismus a rasismus Maďarských gard,“ uvedl mluvčí ministerstva Ján Škoda. Podle jeho slov Slovensko bude nadále usilovat o dialog.

Státní tajemník maďarského ministerstva zahraničí Gábor Szentiványi si z důvodu urážlivých slov Jána Sloty předvolal slovenského velvyslance Juraje Migaše. Maďarská strana označila Slotova slova za nepřijatelná a upozornila, že při těchto výrocích byl přítomen také slovenský premiér Robert Fico.

"Nějaký šašek z Budapešti"

Na společné tiskové konferenci předsedů slovenských vládních stran Slota ukazoval novinářům učebnici, z níž se učí žáci škol s maďarským vyučovacím jazykem na jihu Slovenska. Obrázek sochy krále Štěpána komentoval slovy „tady je zas nějaký šašek na koni z Budapešti“. Fico seděl vedle Sloty a jeho výrok nijak nekomentoval.

Slovensko - maďarské vztahy jsou napjaté už delší dobu. Po napadení studentky maďarské národnosti v Nitře se konaly před budovou slovenského velvyslanectví v Budapešti demonstrace, na nichž pálili Slotovy fotografie. Slovensko ostře protestovalo proti vystěhování slovenských spolků ze Slovenského domu v obci Mlynky. V této obci nedaleko Budapešti žije početná slovenská menšina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám