Hlavní obsah

Na Slovensku budou pokutovat rodiče opilých dětí

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Učitelé, ředitelé škol, lékaři a policisté musí hlásit vedení obce, pokud přichytí mladé lidi do 18 let při konzumaci alkoholu. Rodiče by měli při opakovaném přestupku zaplatit do obecní pokladny tisíc korun. To vše vyplývá ze zákona, který ve středu schválil slovenský parlament.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Obec by měla zakázat mladistvým návštěvy míst, kde se podává alkohol. Původně se uvažovalo, že by se měl tolerovat symbolický přípitek. Nakonec se tato část v zákoně neobjevila, protože opozice ji označila za nevykonatelnou.

"Co je to symbolický přípitek, jaké to je množství? Já jsem například z východního Slovenska a u nás si dáme symbolický přípitek několikrát denně," reagoval opoziční poslanec Viliam Novotný. Další část zákona zakazuje pobyt dětí do 15 let po deváté večer bez dozoru rodičů v místech, kde se podává alkohol.

Někteří starostové považují zákon za frašku. "Dostali jsme nové úkoly, které jsou však v praxi nevykonatelné. Je to celé - s prominutím - kravina," říká starosta obce Bystrá Marián Alberty. "Není mi jasné, kdo bude chodit na kontroly do hospod. Vždyť městskou nebo obecní policii má jen 132 měst a obcí z celkového počtu 2900," upozorňuje místopředseda Sdružení měst a obcí Slovenska Jozef Turčány.

Opilá mládež přestavuje problém

Maminka 15letého Michala z obce Dojč na západě Slovenska je pro zákaz pití alkoholu do 18 let. "Po obci se často potulují skupiny mladistvých pod vlivem alkoholu. Dělají jen hluk a nepořádek," říká.

"Slyšel jsem od známé, která pracuje v nemocnici, že v pátek a v sobotu mají po skončení diskotéky plnou čekárnu opilých mladých lidí," uvedl obyvatel Bratislavy.

Podle statistiky pije pět procent Slováků do 19 let v takové míře, že se u nich může vytvořit závislost na alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám