Hlavní obsah

Vysychání nádrže ve Španělsku odhalilo středověkou kostelní věž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělsko sužuje největší sucho za posledních 60 let. Zásoby vody poklesly na minima zejména v Katalánsku. V jednom z největších tamních rezervoárů odhalil pokles hladiny pozůstatky středověké obce i s kostelní věží. Místo se stalo atrakcí pro turisty.

Článek

"Oblast kolem má pouštní charakter, je úžasné vidět tady turisty. Má to ale hořkou příchuť,“ řekl BBC muž žijící v sousedství nádrže Mediano v regionu Huesca. Od podzimu napršela ve Španělsku asi jen polovina obvyklého množství srážek. Přehrady v Katalánsku jsou nyní naplněny jen z 20 procent, což téměř znemožňuje používat jejich vodu.

:. Pozůstatky obce i s kostelní věží postupně odhaloval pokles zásob vody.foto: Profimedia

Sucho sužuje zemi od roku 2004 a situace je podle madridského ministerstva životního prostředí nejhorší od doby, kdy se začaly pořizovat meteorologické záznamy.

Vláda se rozhodla nedostatek vody řešit jejím dovozem z francouzského Marseille a prodloužením kanálu z řeky Ebre do katalánského města Tarragone. V budoucnu má pomoct i mořské odsolovací zařízení. 

:. Věž kostela se nakonec ocitla na souši.foto: Profimedia

Reklama

Výběr článků

Načítám