Hlavní obsah

Tisíce lidí podpořily Čínu na demonstracích v Paříži a Berlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ / BERLÍN
Aktualizováno

Tisíce pročínských demonstrantů v sobotu vyšly do ulic v Paříži a v Berlíně. Číňané žijící v Německu a ve Francii na nich kritizovali politizaci blížící se olympiády. Plánované hry budí vášně kvůli čínskému nedemokratickému chování v Tibetu i potlačování lidských práv.

Foto: Reuters

Čínané demonstrují v Paříži - kritizují politizaci blížící se olympiády.

Článek

V Paříži v sobotu demonstrovalo podle organizátorů až 7 000 lidí, odhady policie se pohybují zhruba v polovině. Šlo především o příslušníky čínské komunity ve Francii; mnozí měli na sobě trička s francouzskými nápisy: "Udělejme z olympiády most, nikoliv zeď". Rozdávali také odznaky: "Poznejte skutečnou Čínu, kterou nám média nepředstavují" a odsuzovali "nepřesné informace o Číně ze západních médií".

Demonstranti nesli transparenty s nápisy jako "Postav se nezávislosti Tibetu, podpoř Olympiádu," nebo "Řekni ne francouzským výrobkům". Na některých francouzských vlajkách v průvodu byl nakreslen hákový kříž.

Francie se po fiasku s olympijskou pochodní stala terčem čínské kritiky. Pouliční protičínské demonstrace 7. dubna v Paříži totiž několikrát přerušily pochod olympijského ohně a demonstranti také znemožnili jeho završení. Na různých místech Číny se jvůli tomu v sobotu konaly protifrancouzské demonstrace.

Tisíce Tisíce pročínských demonstrantů v sobotu vyšly do ulic ve dvou velkých evropských metropolích Paříži a v Berlíně.foto: Reuters

V berlínské čtvrti Mitte se v sobotu sešlo podle policie zhruba 2 800 lidí s plakáty a transparenty "Nepolitizujme olympijské hry" nebo "Svoboda tisku není volností pro lež". Akci organizovali Číňané žijící v Německu.

Protest před budovami BBC

Přes 1 300 lidí se také sešlo před budovami britské zpravodajské stanice BBC v Londýně a Manchesteru. Demonstranti protestovali proti západním sdělovacím prostředkům, které podle nich informují o Tibetu a čínské olympiádě nevyváženě.

Mnozí aktivisté měli trička s anglickým nápisem "Miluji Čínu". Někteří nesli transparenty kritizující BBC a americkou zpravodajskou televizi CNN. V protestním dopise obvinili BBC, že je vůči Číně zaujatá. BBC to odmítla, své zpravodajství označila za vyvážené a objektivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám