Hlavní obsah

Španělským vojákům velí těhotná katalánská pacifistka

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Sedmatřicetiletá katalánská socialistka Carme Chacónová se postarala hned o dvě premiéry: stala se první ženou v čele španělského ministerstva obrany a také první političkou, která byla do ministerské funkce jmenována ve chvíli, kdy je těhotná.

Článek

„Skutečnost, že resort obrany nyní povede žena, je nejlepším důkazem toho, že naše ozbrojené síly jsou do společnosti dobře integrovány,“ prohlásila k vojákům, když při přebírání funkce vykonávala na nádvoří svého úřadu přehlídku čestné roty. Společně s jejími příslušníky pak provolávala: „Ať žije Španělsko! Ať žije král!“.

V zemi, jejíž jazyk dal světu výraz macho, vyvolalo jmenování Chacónové překvapení nad tímto „odvážným“ rozhodnutím a u některých i zklamání. Jistý vojenský spolek jej dokonce označil za „provokaci“ a „pohrdáním armádou“. Služba žen v ozbrojených silách byla povolena až v roce 1988, přičemž žádná to nedotáhla na generálskou hodnost.

Nyní žena, která se sama označila za pacifistku, dobyla v armádě post nejvyšší a chce se - jak řekla - zasazovat o její modernizaci. Povede nejen 130 000 vojáků, ale i špióny z tajné služby CNI. A pochází z Katalánska, kde ve vztahu ke španělským ozbrojeným silám panuje jistá skepse.

V 18 letech se dala k socialistům

„Moje matka mi říkala, že není nic těžšího než být ženou a hlásit se k levici,“ řekla v jednom interview Chacónová. Na studium práv v USA a Kanadě si přivydělávala jako prodavačka v dámské konfekci, načež se stala profesorkou ústavního práva na barcelonské univerzitě. Už v 18 letech vstoupila do socialistické strany (PSOE) a první politickou funkci získala na radnici v rodném Esplugues de Llobregat.

Zkušenosti sbírala také jako pozorovatelka voleb v Bosně a Albánii. V roce 2004 ji pak poslanci zvolili za místopředsedkyní sněmovny a v minulé vládě staronového premiéra Josého Luise Zapatera několik měsíců zastávala funkci ministryně bytové výstavby.

Loni se provdala za novináře a bývalého Zapaterova mluvčího Miguela Barrosa, s nímž nyní už sedm měsíců čeká dítě. „Carme je nejlepším příkladem toho, že mateřství a práce se nemusí nutně vylučovat,“ pochvalují si feministky z ženského spolku Themis.

Odvahy do vedení resortu obrany ji dodal také její předchůdce, nyní šéf parlamentní frakce PSOE, Antonio Alonso: „Jak tě znám, poradíš si s tím dobře. Máš co do činění s vynikajícími profesionály.“ Náčelník generálního štábu Felix Sanz Roldán jen potěšeně přikyvoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám