Hlavní obsah

Návrh kosovské ústavy slavnostně podepsán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA

Nejvyšší kosovští představitelé v pondělí v Prištině slavnostně podepsali návrh ústavy nezávislého Kosova, které se v polovině února jednostranně odtrhlo od Srbska. Dokument, který by po schválení parlamentem měl vstoupit v platnost 15. června, definuje Kosovo jako parlamentní demokracii, která zajistí ochranu práv národnostních menšin.

Článek

Slavnostního aktu v budově národní knihovny se zúčastnili prezident Fatmir Sejdiu, premiér Hashim Thaçi, členové parlamentu a komise, která ústavu připravovala.

V dubnu bude text ústavy předložen kosovskému parlamentu k ratifikaci. Účinnost má nabýt v polovině června, kdy současná mise OSN v Kosovu (UNMIK) začne předávat své pravomoci správní misi Evropské unie EULEX a kosovským institucím.

Dokument se skládá ze 40 kapitol a 140 článků. Podle předsedy přípravné komise Hajredina Kuçiho se jeho tvůrci inspirovali "otci zakladateli" Spojených států. Text ústavy vychází z návrhů mezinárodního zprostředkovatele Marttiho Ahtisaariho. Bývalý finský prezident loni navrhl nezávislost pro tehdejší jihosrbskou provincii pod počátečním mezinárodním dohledem.

Kosovo

Dosud oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije bylo provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN.

Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní).

Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Kosovští představitelé při ceremonii zdůrazňovali především zajištění ochrany práv menšin tímto dokumentem. "Tato ústava... garantuje svobodu. Vytváří rovné příležitosti pro všechny kosovské občany," prohlásil kupříkladu premiér Thaçi. Snažili se tak uklidnit zejména srbskou menšinu, jež se obává o bezpečnost v novém státě a odmítá jeho existenci uznat.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosovo vyhlásilo nezávislost

Srbská provincie Kosovo vyhlásila v neděli nezávislost. Provincie tak učinila jednostranně poté, co zkrachovala několikaměsíční jednání kosovských zástupců...

Výběr článků

Načítám