Hlavní obsah

Ruská prokuratura zná jméno vraha Politkovské

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruští vyšetřovatelé už znají jméno vraha novinářky Anny Politkovské, která byla zastřelena předloni 7. října v Moskvě. Oznámil to v pátek zástupce ruské generální prokuratury Vjačeslav Smirnov. Jméno vraha bylo dáno na seznam nejhledanějších zločinců.

Článek

„Osoba, která zabila Politkovskou, byla identifikována a provádějí se kroky k vysledování a zatčení podezřelého,“ uvedl Vjačeslav Smirnov. Smirnov neuvedl jméno podezřelého. Nezmínil se o tom, kdo stál za odstraněním známé investigativní novinářky, která byla ostrou kritičkou kremelské politiky v Čečensku a porušování lidských práv.

Smirnov uvedl, že v souvislosti případem bylo obviněno už devět lidí včetně bývalého plukovníka tajné služby FSB Pavla Rjaguzova, který předal komplicům adresu bytu Politkovské. Vazba Rjaguzova byla prodloužena do 21. srpna, kdy stane před vojenským soudem. Rjaguzov je obviněn ještě ve dvou jiných kauzách.

Vyšetřování vraždy Politkovské bylo v pátek prodlouženo do 7. září. Smirnov vystoupil právě na podporu žádosti o prodloužení Rjaguzovovy vazby a prodloužení vyšetřování. V jeho rámci už bylo podle Smirnova vyslechnuto na 60 svědků, provedeno pět soudních expertíz a několik konfrontací osob, které mají nějakou souvislost s tímto zločinem.

Ruští vyšetřovatelé už loni v říjnu tvrdili, že vědí, kdo známou novinářku zavraždil, ale neobvinili ho. Případ tehdy označovali za objasněný, avšak jinou věcí je podle nich usvědčit celý řetězec pachatelů od zadavatele přes organizátory až po vykonavatele vraždy, a to nezpochybnitelnými důkazy, které by obstály před soudem.

Obránci lidských práv v Rusku i ve světě mají podezření, že za vraždou nepohodlné novinářky stály ruské tajné služby. Kreml několikrát naznačil, že zločin mají na svědomí nepřátelé Ruska v zahraničí, ale důkazy pro toto tvrzení nepředložil.

Reklama

Související články

Policie: Politkovskou před vraždou sledovali

Známá ruská novinářka Anna Politkovská se podle pondělního vyjádření ruských kriminalistů stala v sobotu v Moskvě obětí předem připraveného zločinu, na kterém...

Výběr článků

Načítám