Hlavní obsah

Na rakouské dálnici se srazilo 60 aut, včetně českých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/AMSTERDAM/ATÉNY
Aktualizováno

Husté sněžení zavinilo v úterý hromadnou havárii asi šedesáti aut, která zablokovala provoz na dálnici A1 v Horních Rakousích. Podle rakouské policie zemřel jeden člověk a téměř čtyřicet jich bylo zraněno. V místě havarovali i čeští řidiči. Rozmary počasí zkomplikovaly dopravu také na západě Evropy a v Řecku a v Itálii.

Foto: Johann Fesl , Reuters

Rakouští záchranáři vyprošťují zraněné.

Článek

Ze 37 zraněných je šest lidí ve vážném stavu. Podle rakouského autoklubu je dálnice mezi Seewalchenem a St. Georgen neprůjezdná v obou směrech. Odstraňování následků potrvá podle autoklubu několik hodin.

V hromadné nehodě jsou i česká vozidla. Právu to potvrdil kolega z rakouského deníku Kronen Zeitung Christoph Gantner.

„Podle posledních policejních údajů je mezi 67 vozidly, které se na dálnici srazily i pět českých automobilů. Žádní zranění v jejich posádkách nebyli. Mimo rakouských vozidel se do hromadné havárie dostala i auta ze Slovinska, Švýcarska, Německa a od vás z Čech,“ uvedl Gantner.

Dodal, že silné sněhové přeháňky komplikovali následně i práci záchranářům.

foto: Reuters/OeAMTC

Nehodu mohl zapříčinit řidič kamiónu

„Vrtulník z Lince musel dokonce kvůli silným poryvům větru a hustému sněžení přerušit let a přistát u Vorchdorfu. Teprve po chvíli, když sněhový příval povolil, mohl pokračovat v letu. Sníh se sypal jako za té nejprudší zimy,“sdělil Právu jeden z lineckých policistů, který si ale nepřál být jmenován.

Rakouští experti, jak uvádí internetový server deníku Oberösterreichische Nachrichten se domnívají, že k nehodě mohla přispět i neukázněnost některého z řidičů kamiónů, kteří ve většině případů i když jsou na dálnici varováni před nižší viditelností, nechávají tempovat nastavený na rychlost 88 kilometrů v hodině a rychlost nesníží.

Havárii nepřežila žena ze Švýcarska, která byla při srážce vymrštěna z vozu a následně ji přejel kamión.

Rakouští záchranáři na místě nehodyfoto: Reuters/Johann Fesl

Podobná havárie se stala v Česku minulý týden, kdy se na 100. kilometru dálnice D1 srazilo v několika hromadných nehodách ve sněhové bouři více než sto aut. Nehody si vyžádaly na tři desítky zraněných lidí. Provoz v obou jízdních směrech na Prahu i na Brno se podařilo obnovit po zhruba jedenácti hodinách.

Počasí blokuje dopravu v Nizozemsku, Itálii i Řecku

Také Nizozemsko a přilehlé oblasti sousedních zemí zápolí už druhý den s přívaly sněhu. V Nizozemsku je na mnoha místech přerušen provoz na silnicích i na dráze. V Řecku zase kvůli bouři nevypluly trajekty.

Husté sněžení způsobilo značné komplikace v nizozemské dopravě. Na východě země nejezdí vlaky kvůli kluzkým kolejím, vlaky nevyjely ani z Rotterdamu.

Sněhová vánice na nádraží v Londýně foto: ČTK/AP

V noci bylo na kluzkávých silnicích zazanamenáno 37 nehod. Je uzavřeno i několik dálnic. Přerušen je provoz i na dálnici A12 z Haagu na západ do Arnhemu. Po nehodách je omezen také provoz na klíčové tepně A2 spojující Amsterdam s městem Den Bosch. Na sněhu havarovalo i několik aut na dálnici mezi Amsterdamem a Haagem. Zácpy jsou celkem dlouhé 760 kilometrů.

Zasněžená pláž v britském Tynemouthufoto: ČTK/AP

O Velikonocích se s přívaly sněhu potýkali v Británii. Sněhová nadílka zkomplikovala především silniční dopravu.

Hustě sněžilo v pondělí a v noci na úterý také v Švýcarsku a přívaly sněhu zasáhly i Španělsko.

Chumelenice v Bernu foto: ČTK/AP

V Řecku nevypluly trajekty z přístavu Pireus. Lodní doprava byla kvůli bouři přerušena na 24 hodin. Vichřice, rozbouřené moře a vydatné deště zablokovaly v úterý stovky turistů na italských ostrovech na jihu země.

V sicilském Palermu vítr lámal stromy a strhával střechy. V jižní části Itálie je narušena také místní silniční i letecká doprava.

Rakouští záchanáři odstraňují následky hromadné havárie.foto: ČTK/AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám