Hlavní obsah

Zapatero slíbil hospodářský růst a pracovní místa

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Nastartování hospodářského růstu, vytváření pracovních míst, sociální jistoty a řešení institucionálních problémů budou prioritami příští španělské vlády, v jejímž čele by měl stanout opět dosavadní socialistický premiér José Luis Zapatero. Jeho Španělská socialistická dělnická strana (PSOE) se stala jasným vítězem nedělních parlamentních voleb.

Článek

„Musíme vládnout ještě lépe,“ zdůraznil v pondělí Zapatero po zasedání vedení PSOE v Madridu. „Budu vládnout tak, že věci, které jsme dělali dobře, umocníme, a chyby napravíme,“ dodal.

Zapatero přislíbil, že povede dialog se všemi parlamentními silami bez ohledu na to, zda se bude odvíjet na základě koaliční smlouvy nebo dohody v jednotlivých programových bodech.

PSOE podle upřesněných výsledků získala 43,6 procenta hlasů, což jí zajistilo 169 mandátů ve 350členné sněmovně. K absolutní většině jí chybí sedm hlasů, což znamená, že příští Zapaterova vláda bude odkázána jako dosud na podporu komunistů a dalších menších, regionálních stran.

Například umírnění baskičtí nacionalisté (PNV), kteří mají šest křesel, už nabídli PSOE koaliční spolupráci. Komentátoři ale míní, že Zapatero bude usilovat i napříště o menšinovou vládu PSOE.

Výsledky voleb po sečtení 99,7 procent hlasů
stranakřesel ve sněmovně
socialisté169
lidovci153
katalánská strana CiU11
baskičtí nacionalisté6
katalánská levice3
sjednocená levice2
galicijští nacionalisté2
strana za Kanárské ostrovy2
pokrok a demokracie1
strana za Navarru1

Opoziční Lidová strana (PP) někdejšího vicepremiéra Mariana Rajoye získala 40,1 procenta hlasů a 153 křesel ve sněmovně. Rajoy porážku své strany uznal a Zapaterovi blahopřál. „Volal jsem socialistickému kandidátovi a popřál jsem mu hodně štěstí a sil pro blaho Španělska,“ prohlásil šéf PP.

Nedělní volby posílily ve Španělsku systém dvou velkých politických stran a odsunuly stranou malé formace. Týká se to zejména komunisticky orientované Sjednocené levice (IU), která v parlamentu bude mít už jen dva zástupce. PSOE i PP získaly shodně o pět mandátů více než v minulých volbách.

Zapatero zvlášť vyzvedl úspěch PSOE v baskické autonomní oblasti, kde socialisté poprvé předstihli PNV tvořící regionální vládu. „Má to mimořádně vysokou politickou hodnotu,“ zdůraznil v narážce na páteční vraždu bývalého socialistického komunálního politika přisuzovanou baskické teroristické organizaci ETA.

PNV navíc před volbami zneklidňovala centrální madridský kabinet požadavkem na uspořádání referenda o nezávislosti Baskicka letos v říjnu. Zapatero však návrh rozhodně odmítl s tím, že je protiústavní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám