Hlavní obsah

Rusko dodá Íránu další letadla za 40 miliard korun

Novinky, rei, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko podepíše příští rok s Íránem smlouvu o dodání stovky dopravních letadel. Oznámily to v úterý ruské úřady citované listem RIA-Novosti s tím, že obě strany podepsaly minulý týden v Teheránu společné memorandum. Teherán za stroje zaplatí 2 až 2,5 miliardy dolarů (až zhruba 42 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Letadlo Tu-204

Článek

Podle zástupce ruské strany Alexeje Fjodorova by měly dodávky začít v roce 2010. Íránský tisk informoval, že Írán koupí v příštích 10 letech stovku letadel Tu-204 a Tu-214 a uvažuje prý o objednávce pěti strojů Tu-334.

Írán v současnosti využívá především starší letadla ruské výroby - vedle tupolevů to jsou antonovy a jakovlevy.

Íránské aerolinie podepsaly navíc už loni se společností Iljušin v Moskvě smlouvu o koupi pěti Tupolevů-204-100. První dodávka strojů s kapacitou 210 sedadel se uskuteční příští rok.

Ruská komerční letecká výroba se po pádu Sovětského svazu prakticky zhroutila. Ztracenou slávu jí pomáhá vydobýt státní holdingová společnost, kterou zřídil prezident Vladimir Putin. Společnost seskupuje přední ruské letecké výrobce. Iljušin má v holdingu 38 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám