V případě chladné zimy zůstávají medvědi ve svých úkrytech až do konce března. "Pozorováním jsme zjistili, že většina medvědů nespí a toulá se po svých teritoriích. Z brlohů je vyhnala voda z tajícího sněhu," uvedl Miroslav Saniga ze Slovenské akademie věd. Nevyspalé šelmy jsou hladové a agresivní. Saniga konstatoval, že setkání s takovým medvědem může být pro člověka velmi nebezpečné.

Na Slovensku žije podle odhadů 600 až 800 medvědů. Všechny žádosti na jarní odstřel medvědů ministerstvo životního prostředí zamítlo. Ministerstvo vydá ročně asi 50 povolení k odstřelu medvěda hnědého, většinou na podzim.

Medvědi se podle odborníků rychle rozmnožují proto, že v minulosti měla medvědice většinou jen jedno mládě. "Dnes najdou na smetištích a kontejnerech dostatek jídla. Proto není výjimkou, že medvědice vychovává až tři mláďata," uvedl Saniga.

Loni na Slovensku zaznamenali několik útoků medvěda na člověka. V prosinci například zaútočila medvědice na skupinu myslivců u obce Valaská Belá ve střední části země. Napadla několik mužů a dvěma způsobila zranění. Až následně se jednomu z myslivců podařilo 150 kilogramovou medvědici skolit.