Hlavní obsah

Požár v Ludwigshafenu vyšetřují Němci a Turci

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okolnosti tragického víkendového požáru čtyřposchoďového domu v německém Ludwigshafenu, při němž přišlo o život devět lidí včetně pěti dětí a 60 dalších utrpělo zranění, vyšetřují společně experti německé a turecké policie. Účast tureckých odborníků na přešetřování příčin požáru domu obývaného imigranty z Turecka si vyžádala vláda v Ankaře se zdůvodněním, že požár mohli založit žháři.

Foto: Alex Grimm , Reuters

Hasiči prozkoumávají vyhořelý dům v Ludwigshafenu.

Článek

Takovou možnost německá policie zprvu naprosto vylučovala, později však musela změnit postoj. Dvě svědkyně totiž uvedli, že zahlédli muže, jak zakládá požár v prvním poschodí objektu.

Později vyšlo najevo, že už v roce 2006 se budova, v níž sídlila organizace turecké komunity, stala terčem útoku neznámých pachatelů. Hodili na ni několik zápalných bomb, útok se však naštěstí obešel bez tragických následků.

Místo požáru navštívila ve středu pověřenkyně spolkové vlády pro integraci Maria Böhmerová, která tam položila věnec v zastoupení kancléřky Angely Merkelové.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan zavítá na místo tragédie při své návštěvě Německa, kterou začne ve čtvrtek. Právě Erdogan při svých jednáních se spolkovým ministrem vnitra Wolfgangem Schäublem v Ankaře počátkem týdne připomněl záměrně založený požár v Solingenu, který v roce 1993 stál život pěti tureckých přistěhovalců.

Šéf turecké vlády navrhl hostovi z Berlína, aby případ z Ludwigshafenu vyšetřili specialisté obou zemí společně, což německá strana přijala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám