Hlavní obsah

Tureckému profesorovi hrozí pět let za urážku zakladatele republiky

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

V Turecku v pondělí pokračuje soud s akademikem Attilou Yalou narčeným z urážky otce moderního Turecka Mustafy Kemala (Atatürka). Profesorovi za výrok při panelové diskuzi hrozí pětiletý pobyt za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Akademik měl inzultovat Mustafu Kemala poznámkami o turecké politice po založení republiky.

Článek

Yala v diskuzi řekl, že politika rané turecké republiky nebyla tak progresivní, jak se obyčejně uvádí. Dodal, že v souvislosti s ambicemi Turecka vstoupit do Evropské unie se začnou Evropané ptát, proč je Atatürk Turky tak mocně uctíván.

Akademikova slova okamžitě ostře napadl tisk a univerzita v Ankaře Yalu suspendovala. Následoval soud na základě článku 301 týkajícího se "urážky turectví“, kvůli němuž již před porotou stanula řada intelektuálů a spisovatelů, včetně držitele Nobelovy ceny Orphana Pamuka.

Známý liberál Yala s nařčením nesouhlasí a argumentuje svobodou slova. Jeho proces probíhá v době, kdy se turecký parlament chystá k další úpravě zákona, jenž má více okleštit svobodný projev.

Evropská unie Turecko opakovaně vyzývá ke změně zákona. Proti té se ale staví nacionalisté ve vládní koalici spolu s opozicí. O zákonných změnách týkajících se ochrany Atatürka ovšem Turecko diskutovat nechce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám