Hlavní obsah

Prodiho vláda je na pokraji pádu

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Dvacet měsíců po nástupu k moci musí italský premiér Romano Prodi a jeho vláda levého středu bojovat o přežití. Z koalice se totiž stáhla malá centristická strana UDEUR exministra spravedlnosti Clemente Mastelly, který odstoupil pro podezření z podílu na korupčním skandálu. Kabinet tím ztratil v senátu většinu. Koalice čelí v obou komorách parlamentu hlasování o důvěře, sněmovna bude hlasovat ve středu.

Článek

Mastela navíc v pondělí prohlásil, že jeho strana se postaví proti Prodimu. „Bude-li se hlasovat o důvěře, budeme proti. Politický experiment této středolevé koalice skončil,“ zdůraznil a způsobil na italské politické scéně pozdvižení. V reakci premiér požádal sám o důvěru. Ústava přitom předpokládá, že vláda se musí podrobit hlasování jak v dolní, tak horní komoře a získat v nich většinu.

Ve středu odpoledne by o kabinetu měli hlasovat poslanci. Termín hlasování v senátu ještě není, očekává se však ve čtvrtek.

O osudu ministra se bude hlasovat zvlášť

Ve středu by ale – nezávisle na dění ve sněmovně – senátoři měli ještě rozhodovat zvlášť o důvěře ministru životního prostředí Alfonsu Pecorarovi Scaniovi za stranu Zelených kvůli krizi kolem domovního odpadu v ulicích Neapole.

Premiér se v úterý snažil obhájit své dosavadní vládnutí, když řekl, že vláda „postavila zemi opět na nohy“. Itálie podle něj znovu získala důvěru u evropských partnerů a ukončila „dobrodružství“ v Iráku tím, že odtamtud stáhla vojáky.

Ve sněmovně se Prodi hlasování obávat nemusí, koalice složená nyní po odchodu UDEUR z osmi politických stran disponuje pohodlnou většinou. V senátu však většina vlády byla jen těsná a po ztrátě hlasů tří senátorů za UDEUR přestala existovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám