Hlavní obsah

Rusko podepsalo s Bulharskem strategické energetické dohody

Právo, DPA, BBC, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOFIA

Tři důležité energetické smlouvy podepsal během v pátek skončené dvoudenní návštěvy Bulharska ruský prezident Vladimir Putin. Země se dohodly na výstavbě nové bulharské jaderné elektrárny Belene, transbalkánského ropovodu do Řecka a plynovodu South Stream pod Černým mořem.

Článek

Kontrakty označují pozorovatelé za další posílení vlivu Ruska na energetickém trhu Evropy. Bulharská opozice se obává, že země se teď stane „trojským koněm“ Ruska v EU. Naopak bulharský prezident Georgi Parvanov věří, že vzroste význam Bulharska na evropské energetické mapě.

Dohoda o South Streamu málem zkrachovala, k podpisu došlo až po mimořádném jednání včera ráno. „Dohodli jsme až po zásahu Vladimira Putina,“ přiznal bulharský premiér Sergej Stanišev. Licitovalo se o podíl ve společnosti, která bude plynovod v Bulharsku provozovat. Každá ze stran chtěla většinu, ale nakonec se dohodly na 50 procentech.

„Dohoda odráží vyvážení zájmů a umožňuje nám pohnout se v tomto složitém tématu kupředu,“ komentoval uzavření smlouvy ruský vicepremiér a pravděpodobný Putinův nástupce Dmitrij Medvěděv, který Bulharsko navštívil společně s Putinem.

South Stream je považován za konkurenci plánům Ázerbájdžánu sytit Evropu přes Turecko vedeným plynovodem Nabucco. Ten má snížit závislost starého kontinentu na ruském plynu, nyní však jeho význam upadá.

Dohoda se Srbskem je na spadnutí

Na spadnutí je podle srbské stanice B92 také rusko-srbská dohoda o budoucím protažení severní větve South Streamu, mířící do západní Evropy, Srbskem. Za to chce ruský Gazprom získat většinový balík srbského petrolejářského monopolu NIS.

Reklama

Výběr článků

Načítám