Hlavní obsah

V Rusku přibývá rasistických útoků, loni si vyžádaly 74 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Při rasistických útocích bylo loni v Rusku zavražděno 74 osob. Počet útoků podle páteční zprávy moskevské odbočky organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch stoupl.

Článek

"Oproti předchozímu roku počet útoků stoupl o třetinu, počet zabitých o pětinu, počet zraněných se zdvojnásobil," píše se ve zprávě.

Oběťmi rasistických útoků se nejčastěji stávají Kavkazané, jakož i Asiaté a Afričané. Většina útoků byla spáchána v Moskvě a jejím okolí, zabito zde bylo 44 lidí. Ale problém se šíří i do dalších končin Ruska.

Přes růst násilí s rasovým podtextem spatřuje šéf úřadovny Alexandr Brod jisté zlepšení pokud jde o postoj úřadů, které se zdají zaujímat k rasismu tvrdší postoj.

"Situace se z tohoto hlediska trošku zlepšila," řekl a dodal, že stoupl počet trestních stíhání a policie začala zabavovat rasistickou literaturu. Problémem však zůstává prevence.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruský student zavraždil kvůli rase 37 lidí

Osmnáctiletý ruský mladík, který byl v Moskvě zatčen v polovině dubna za vraždu ruského občana arménského původu, se vyšetřovatelům přiznal ke 37 rasově...

Výběr článků

Načítám