Hlavní obsah

Ve švédské knihovně nalezli nosič dat s tajnými vojenskými údaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Ve veřejné knihovně ve Stockholmu byl nalezen elektronický nosič dat s přísně tajnými dokumenty švédské armády. Údaje se týkaly akcí v Afghánistánu a měly souvztažnost i k jiným zemím včetně Spojených států. Oznámila to v pátek švédská média a informaci potvrdil mluvčí ministerstva obrany s tím, že "věc je vážná a prozkoumává se její možný dosah".

Článek

"Šlo o tajné dokumenty uložené na USB flash disku. Věc je v šetření," řekl agentuře AFP mluvčí obrany Philip Simon.

Jistý důstojník, který nebyl identifikován, se prý již přiznal, že USB flash disk zapomněl v knihovně odložený na počítači. Tam jej ve čtvrtek nalezl jiný návštěvník a předal jej listu Aftonbladet, který nosič odevzdal armádě. Ta nyní zahájila vyšetřování, které má vyhodnotit riziko pro bezpečnost země a pro její zahraniční zájmy.

Informace na nosiči se týkaly mimo jiné domácké výroby bomb a nášlapných min v Afghánistánu a údaje o schůzce západních bezpečnostních expertů v této zemi. Disk obsahoval také tajné informace o dalších zemích včetně USA, uvedla armáda bez bližšího upřesnění.

"Jde o bezpečnost našich jednotek. Z hlediska zákona jde o vážnou věc. Zanedbání tajnosti takových informací může viníkovi vynést až půl roku vězení," prohlásil mluvčí vojenské rozvědky plukovník Bengt Sandström.

Reklama

Výběr článků

Načítám