Hlavní obsah

Sporné pozemky se vrátí do vlastnictví slovenského státu

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Pozemky ve Vysokých Tatrách, jejichž převod způsobil vážnou krizi ve slovenské vládní koalici a stál hlavu ministra zemědělství Miroslava Jureni, se pravděpodobně vrátí do vlastnictví státu. Katastrální úřad v Popradu totiž po protestech okresní prokuratury zrušil sporné převody parcel. Novinky o tom informovala mluvčí generální prokuratury SR Jana Tökölyová.

Článek

"Prokurátor po prozkoumání postupu a rozhodnutí katastrálního úřadu zjistil, že není v souladu se zákonem," uvedla Tökölyová. Jedná se o téměř milión metrů čtverečních půdy v katastru obce Veľký Slavkov v hodnotě asi 1,5 miliardy slovenských korun.

Slovenský pozemkový fond rozhodl o přidělení těchto pozemků restituentům z jižního Slovenska. Ti půdu obratem prodali firmě GVM blízké šéfovi vládní Lidové strany HZDS Vladimírovi Mečiarovi za 13 miliónů slovenských korun.

Po propuknutí skandálu odstoupil z funkce ve Slovenském pozemkovém fondu Branislav Bríza, nominovaný HZDS. Pemiér Robert Fico ovšem žádal také hlavu ministra zemědělství Jureni (HZDS), který posléze odstoupil.

Mečiar uvažoval o odchodu z vládní koalice a Slovensku hrozily předčasné parlamentní volby. V zájmu stability země a přijetí eura v plánovaném termínu začátkem roku 2009 se však nakonec s Ficem usmířili a koalice funguje dál. Na Ficovu žádost bude slovenský parlament v úterý hlasovat o důvěře vládě.

Reklama

Související články

Fico žádá demisi ministra zemědělství

Skandál s prodejem pozemků ve Vysokých Tatrách má další oběť a ohrožuje slovenskou vládní koalici. Slovenský premiér Robert Fico ve čtvrtek vyzval ministra...

Výběr článků

Načítám