Hlavní obsah

Na Slovensku zadrželi pašeráky s kilogramem radioaktivní látky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská policie ve středu zajistila na východě země kilogram radioaktivní látky, kterou chtěli údajní pašeráci prodat za milión amerických dolarů. Informovala o tom generální prokuratura a policejní mluvčí Martin Korch. Při společné akci s maďarskými úřady policisté zatkli tři podezřelé, z toho dva na Slovensku.

Článek

Radioaktivní materiál - podle neoficiálních a nepotvrzených informací obohacený uran - zabavili policisté dnes odpoledne a nyní se podle Korcha podrobuje analýze, aby se zjistilo, o jaký druh radioaktivní látky se jedná. Obyvatelstvo podle generální prokuratury nebylo ohroženo.

Dva muži byli zadrženi na východě Slovenska, třetí v Maďarsku při hranicích s Ukrajinou.

Mluvčí neupřesnil, kdo měl radioaktivní materiál koupit a zda pokus o prodej souvisí s terorismem. "K tomu se zatím vyjadřovat nebudu," řekl. Slovenští policisté spolupracovali na případu s maďarskými kolegy delší dobu.

"Celá akce byla několik měsíců velmi pečlivě připravována," řekl mluvčí. Dodal, že podrobnosti by měla policie zveřejnit během čtvrtka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám